SEC schikt met ex-Fannie Mae executives, maar nog niet met CEO

De U.S. Securities and Exchange Commission heeft twee sleutelfiguren in het Fannie-Mae debacle een magere boete gegeven, in ruil voor hun medewerking aan de vervolging van de vroegere CEO Daniel Mudd.
Fannie Mae’s chief risk officer van destijds, Enrico Dallavecchia, en de executive vice president Thomas Lund komen weg met respectievelijk $25.000 and $10.000 boete voor het ‘bewust verdoezelen van de exposure  aan ‘slechte leningen’ ter waarde van honderden miljarden dollars.
 
Beide heren blijven ( het is een schikking!) van mening dat hun niets te verwijten valt. De SEC hoopt met hun getuigenissen ook ex-CEO Mudd zover te krijgen, dat hij toestemt in een schikking – met erkenning van zijn wandaden. Maar die zaak kan zich nog best jaren blijven voortslepen.
 
Mudd houdt vol dat de hele zaak tegen hem "false" en "politically motivated" is, en dat er niets mis was met de jaaverslagen en dergelijke van Fannie Mae. "I have never contemplated accepting the SEC’s retrospective revision of the facts, and I have declined to engage in any settlement discussions." 
 
De schikkingen met Lund en Dallavecchia betekenen dat de SEC er uiteindelijk niet in geslaagd is om een echte zaak te krijgen tegen vijf van de zes top-executives van Fannie Mae en Freddie Mac; hoewel de commissie hen verantwoordelijk stelde voor de ramp – en alles wat daarop volgde.
In april dit jaar verklaarden Chief Executive Richard Syron,  chief business officer Patricia Cook en de voormalige vice president of credit policy Donald Bisenius van Freddie Mac zich bereid om  – samen! – $310.000  te betalen om hun zaken te schikken.
 
Gerelateerde artikelen