SEC: ongereguleerde cryptomarkt in VS gaat mis

Als Amerikaanse markten voor cryptomunten ongereguleerd blijven, gaat het mis.

Daarvoor waarschuwde Gary Gensler, de voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC).

Volgens Gensler zijn er handelsplatformen en kredietverstrekkers waar honderden, zo niet duizenden tokens rondgaan. "Dit eindigt niet goed, als deze buiten het beeld van de toezichthouders blijven." Een token is een cryptomunt. Gensler deed de uitspraken bij een conferentie voor programmeurs in Beverly Hills, Californië.

De SEC omschreef crypto's eerder als 'het Wilde Westen' en pleitte voor strenger toezicht op de markten. Ook waarschuwde de toezichthouder al dat eerdere initiatieven van banken en andere bedrijven die alternatieve geldvormen aanboden zijn mislukt.

Gensler wilde tijdens de conferentie niet ingaan op eerdere uitspraken van de topman van Coinbase Global, Brian Amstrong. Die had gezegd dat de SEC reguleerde door processen aan te spannen en dat de dienst "schimmig gedrag" vertoonde. Coinbase is het grootste Amerikaanse handelsplatform voor digitale munten. Coinbase besloot eerder onder druk van autoriteiten toch geen product uit te brengen waarmee mensen geld konden verdienen door tokens uit te lenen. De SEC dreigde eerder met een aanklacht als Coinbase de plannen door zou zetten.

Gerelateerde artikelen