SEC neemt verdere maatregelen tegen misleidende kengetallen

De Securities and Exchange Commission heeft een eigen task force opgezet die het gebruik van ‘non-Gaap’ metrieken, waardoor beleggers op het verkeerde been gezet kunnen worden, moet gaan monitoren en bestrijden.
Ook de IASB waarschuwde daar onlangs nog tegen. 
De Corporation Finance divisie van de SEC wil via de task force nauwlettend gaan monitoren of ondernemingen in hun financiële verslaggeving zich houden aan de recent aangepaste richtlijnen over het gebruik van  fantasie-kengetallen. 
 
Ondernemingen die zondigen tegen de betreffende regelgeving zullen een zogenaamde ‘comment letter’ krijgen, waarin gevraagd wordt om of aanvullende informatie te publiceren of de informatie die bij de SEC ge’filed’ is aan te passen. Als deze brieven niet tot het gewenste resultaat leiden kan disciplinaire actie volgen, waarschuwt de SEC.
 
Volgens Chief Accountant James Schnurr  nemen ondernemingen te vaak hun btoevlucht tot het beschrijven van resultaten op basis van rekenmethoden die geen recht doen aan de werkelijke kosten en inkomsten. En daarmee worden beleggers regelrecht om de tuin geleid, waarschuwt hij. 
 
 
Onder de huidige regelgeving hoeven controlerend accountants geen oordeel te geven over persberichten en dergelijke die spreken over niet door GAAP ( of IFRS) erkende metrieken. Wel worden ze geacht te controleren of de informatie, c.q. de manier van presenteren ervan, materieel niet strijdig is met de officiële versie van de resultaten.
 
Gerelateerde artikelen