SEC maakt eindelijk werk van Dodd-Frank’s verplichting om te rapporteren over Executive Pay

Nieuwe verslaggevingseisen krijgen van alle kanten kritiek.
Vijf jaar nadat de Dodd-Frank Wall Street Reform and Consumer Protection Act van kracht werd, komt de SEC nu met een eerste invulling van de laatst overgebleven eis die de wet stelt: openbaarmaking van de inkomsten van de directieleden, gekoppeld aan prestatiegegevens van de onderneming. 
Eerdere vereisten van Dodd-Frank hadden betrekking op klokkenluidersregelingen, derivaten, grondstoffen uit oorlogsgebieden en aandelenhandel door banken. Alle door de SEC voorgestelde regelgeving leidde tot fel commentaar in het veld en dit keer is het niet anders.
 
Het voorstel dat de SEC ter commentaar voorlegde, “Pay Versus Performance” genoemd onder Dodd-Frank Section 953(a), stelt dat elke onderneming vanaf 2016 zal moeten rapporteren wat de CEO en overige directieleden verdienen in relatie tot de financiële prestaties van hun onderneming; vergezeld van dezelfde (gemiddelde) gegevens over een peer group van soortgelijke bedrijven. Bovendien moeten al die data ‘XBRL-tagged’ worden ingeleverd om aggregatie mogelijk te maken.  
 
Het gaat daarbij om openbaarmaking van bonus en salaris van de CEO die feitelijk in dat fiscale jaar zijn uitbetaald, te rapporteren in een tabel naast de prestatiegegevens van de onderneming en die van vergelijkbare bedrijven, gebaseerd op de gerealiseerde ‘total shareholder return’. Van de overige directieleden moet bovendien het gemiddelde van de feitelijk uitgekeerde beloningen worden gerapporteerd. 
 
Grotere ondernemingen doen dat over de afgelopen vijf jaar, kleinere over de laatste drie jaar. Volgens de (verplichte) bijlage op grond van de federale Paperwork Reduction Act, die het SEC-voorstel begeleidt, leidt een en ander tot een gemiddelde extra administratieve belasting van 15 uur per bedrijf, afgezien van de extra (accountants)kosten.
 
De reacties op dit voorstel zijn zoals te verwachten: werkgevers vinden het overbodig en te duur, vakbonden zijn blij met elke verbetering van de transparantie. Echte deskundigen wijzen erop dat de gekozen maatstaf voor de ondernemingsprestaties, total shareholder return, een uitnodiging is aan directieleden om opnieuw vooral te gaan voor korte-termijn resultaat. “TSR kun je gemakkelijk beïnvloeden door in de kosten te snijden!”
 
De nu voorgelegde regelgeving is nog niet compleet: wat nog steeds ontbreekt zijn regels over de verplichte rapportage met betrekking tot de verhouding tussen de executive-pay pakketten en het loon van de ‘gemiddelde’ werknemer van de organisatie.
 
Meer via ww2.cfo.com/
Gerelateerde artikelen