SEC legt boetes op aan Big Four Audit partners in China

De Securities and Exchange Commission heeft vier Chinese accountancy-kantoren beboet, omdat zij weigerden documenten rond fraude-onderzoeken te overleggen
Het gaat daarbij om een viertal Chinese bedrijven, die onderdeel uitmaken van de internationale partnernetwerken van de Grote Vier en als zodanig geregistreerd zijn bij de PCAOB, de Public Company Accounting Oversight Board.
 
In de finale uitspraak spreekt de SEC de betreffende accountancy’s nogmaals bestraffend toe. Het duurde enige jaren voordat zij uiteindelijk met grote tegenzin voldeden aan het verzoek van de SEC om informatie en documenten. Elke firma kreeg een boete opgelegd van $500.000, en moest publiekelijk schuld bekennen  aan het niet voldoen aan hun informatieplichten, todat de SEC een rechtszaak begon in 2012. 
 
“Zoals wij keer op keer benadrukken, is het cruciaal dat audit-kantoren hun ‘workpapers’ beschikbaar stellen, zodat wij als toezichthouders effectief op kunnen komen voor de belangen van de aandeelhouders,” zei Andrew Ceresney, hoofd van de Enforcement Division van de SEC, “zelfs die in China.”
 In Januari van 2014 besloot een rechtbank in de VS dat de veir firma’s , Deloitte Touche Tohmatsu Certified Public Accountants Limited, Ernst & Young Hua Ming LLP, KPMG Huazhen (Special General Partnership) en  PricewaterhouseCoopers Zhong Tian CPAs Limited Company, willens en wetens weigerden de betreffende documenten ter beschikking te stellen, die alle betrekking hadden op controlewerkzaamheden voor negen in China gevestigde bedrijven met een beursnotering in de VS. En dat betekende een overtreding van Section 106 van de Sarbanes-Oxley Act.
 
De uitspraak vormt jurisprudentie voor toekomstige ingrepen en maakt het de SEC mogelijk boetes op te leggen aan buitenlandse audit-firma’s voor non-compliancy , naast bijvoorbeeld een zes maanden schorsing als erkende auditor.
Een soortgelijke zaak tegen een vijfde Chinese accountant, Dahua CPA Ltd is nog onder de rechter.
Gerelateerde artikelen