SEC klaagt Wall Street CEO en zijn familie aan voor fraude met omgekeerde fusies

Een financieel adviseur in New York hielp Chinese bedrijven aan een notering op de NYSE via ‘reverse mergers’. Wat hij verzweeg was dat hij en zijn vrouw stiekem 5% van de aandelen van de lege vennootschap hadden verworven – waarmee zij miljoenen extra verdienden.
Bij een omgekeerde fusie of reverse merger verwerven de investeerders in een over te nemen onderneming zonder beursnotering alle aandelen van de overnemende entiteit mét beursnotering, waarna de twee fuseren en de gefuseerde onderneming als het ware ‘automatisch’ beursgenoteerd wordt. Investeringsbanken e.d. maken graag gebruik van deze omgekeerde fusies, omdat de procedure ( in de VS) administratief eenvoudig is en relatief weinig tijd en geld kost. 
 
 De Securities and Exchange Commission  zowel als het  U.S. Attorney’s Office for the Southern District of New York hebben ene Benjamin Wey  en zijn bedrijf New York Global Group (NYGG), plus een groep familieleden en een aantal assisterende personen uit de financiële sector, voor de rechter gedaagd vanwege frauduleuze handelingen die miljoenen opbrachten. Wey hielp Chinese ondernemingen aan een New-Yorkse beursnotering door hen te laten fuseren met door hem opgerichte lege vennootschappen.
 
Wat hij de Chinezen niet vertelde was dat hij via via altijd ervoor zorgde dat hij en zijn medefraudeurs als zogenaamd zelfstandige mini-aandeelhouders stiekem meer dan 5% van de aandelen van de ‘lege’ nv’s wisten te verwerven, zonder dat zij zich hoefden te melden bij de SEC als ‘beneficial owners’. Als grote aandeelhouder wist Wey vervolgens ook de koers zo te manipuleren, dat hij en zijn vrienden elke keer miljoenen verdienden. 
 
Gerelateerde artikelen