SEC: international tax planning niet alleen nadelig voor belastingdienst, ook voor investeerders

De SEC maakt zich zorgen, dat gekunstelde manipulaties met overzeese eigendommen en winsten niet alleen miljarden belastinginkomsten doen verdwijnen – ze zorgen ook dat investeerders nauwelijks meer kunnen inschatten wat de werkelijke winst voor de aandeelhouder zal zijn.
Walt Disney Co. waarschuwde analisten en aandeelhouders eind 2012 dat ‘ze er maar op moesten rekenen dat de onderneming in 2013 méér belastingen zou moeten betalen’ – ten koste van de te verwachten winst. 
Vervolgens zorgden enkele fiscale ingrepen ervoor, dat sommige overzeese winsten plotseling niet meer belastbaar waren in de VS. Het nadeel werd een voordeel! Het resultaat? De nettowinst steeg het volgende kwartaal met 5%, oftewel $64 miljoen. 
 
Disney gaf geen toelichting, ook niet aan de SEC toen deze vragen stelde. Terwijl bekend is dat ruim 300 US-ondernemingen jaarlijks ongeveer 2 biljoen dollar winst overzees boeken, houdt de SEC zich q.q. verre van fiscaal onderzoek. Desalniettemin plant men daar nieuw beleid, dat bedrijven zou dwingen meer duidelijkheid te verschaffen over ‘sterke fluctuaties in overzeese belastingverplichtingen’ die het aandeelhouders en prospect-investeerders haast onmogelijk maken om onderbouwde forecasts te maken voor de nabije toekomst.
 
Volgens Bloomberg realiseren bedrijven in de Standard and Poor’s 500 Index inmiddels  39 procent van hun omzet buiten de VS – in 2006 was dat nog maar 33%.
Eerder al dwong de SEC bedrijven als Apple en Google te openbaren hoeveel cash zij buiten de VS aanhielden. Het nieuwe beleid richt zich niet zozeer op de belastingen die zij betalen (Disney betaalt een gemiddelde corporate tax van ca 35%) maar wel op hoe een multinational aandeelhouders duidelijk maakt hoe zij omgaan met overzeese belastingen.
 
In het kielzog van de SEC beginnen nu ook toezichthouders te roepen dat ondernemingen duidelijker moeten rapporteren over overzeese fiscale verplichtingen en manipulaties. Er zijn nauwelijks bedrijven die precies uiteen zetten hoe winsten gerouteerd worden via Luxemburg, Nederland en/of Ierland.
Veel meer cijfers en voorbeelden treft u op www.accountingtoday.com/
Gerelateerde artikelen