SEC betaalt ruim $600K aan klokkenluider

Een klokkenluider die leed onder represailles van de door hem aangegeven onderneming is door de SEC ruim 600.000 dollar smartengeld toegewezen.
Een voormalige trader van een hedge-fonds in de VS heeft een genoegdoening van meer dan $600.000 gekregen van de SEC, omdat hij als klokkenluider illegale activiteiten van zijn werkgever aangaf en daarvoor door die werkgever zwaar gestraft werd.  Het betrof de eerste echte zaak van de SEC in het kader van hun beleid om represailles tegen klokkenluiders tegen te gaan.
 
Het bedrijf, Paradigm Capital Management, en zijn eigenaar Candace King Weir waren in juni vorig jaar een boete van $2,2 miljoen overeengekomen met de SEC. De klokkenluider in kwestie kreeg meteen daarna te maken met ernstige represailles van de onderneming.
De inmiddels ex-beurshandelaar besloot het bedrijf hiervoor aan te klagen bij de SEC, op basis van de bescherming die klokkenluiders toekomt volgens de Dodd-Frank Act. De SEC gaf de man gelijk en besloot hem de maximale tegemoetkoming te gunnen van 30% van de opgelegde boete.
Gerelateerde artikelen