SDE+ zwaar overtekend: ruim 8,1 miljard subsidie aangevraagd

De voorjaarsronde van de populaire SDE+ regeling is zwaar overtekend. Dat betekent dat maar liefst 4,1 miljard euro meer aan subsidie is aangevraagd dan er budget beschikbaar is. Veel duurzaamheidsprojecten vallen naar waarschijnlijkheid af, zo meldt PNO Consultants.

Meeste aanvragen SDE+ voor zonne-energie

De eerste SDE-ronde van dit jaar, bedoeld voor investering in productinstallaties die energie opwekken uit zon, wind, geothermie, biomassa of water, liep van 22 maart tot en met 28 april. Organisaties konden tijdens deze openstelling subsidie aanvragen om het verschil te compenseren tussen de kostprijs voor duurzame energie en de marktprijs voor fossiele energie. In tegenstelling tot vorig jaar (3,5 miljard euro) is er dit jaar 8 miljard euro beschikbaar voor de SDE+. Dit totale budget is dankzij een nieuwe opzet dit jaar verdeeld over twee rondes van beide 4 miljard euro. Het budget van de eerste ronde is nu dus zwaar overtekend.

“Deze ruime overtekening komt niet uit de lucht vallen” geeft Joep Raats, specialist SDE+ en biomassa bij PNO, aan. “De ruime overtekening van het budget vorig jaar, gecombineerd met de marktontwikkelingen rondom de inzet van biomassa voor de productie van (industriële) warmte, lieten in al onze marktanalyses al een forse stijging van de subsidieclaim zien”. In totaal zijn er deze ronde 3.354 duurzaamheidsprojecten ingediend, voor een totaalbedrag van maar liefst 8,15 miljard euro. Verreweg de meeste aanvragen waren bedoeld voor investeringen in zonne-energie, gevolgd door energieopwekking uit biomassa (141) en zonthermie (47). De hoogste subsidieclaim viel binnen de categorie hernieuwbare warmte én WKK.

Beoordeling SDE+ tot in juli

RVO beoordeelt op dit moment alle aanvragen op volgorde van binnenkomst. Deze beoordeling duurt in ieder geval tot in juli. Welke productie-installaties de meeste kans maken op subsidie hangt af van een aantal voorwaarden. De subsidieregeling was deze ronde opgedeeld in vier fasen, waarbij elke week een nieuwe fase startte. Hierbij gold dat in de eerste fasen het subsidiebedrag lager was, maar de kans op subsidie groter. Overtekening van het budget vond plaats aan het eind van de tweede fase. Afhankelijk van hoeveel projecten er nog afgewezen worden is het de verwachting dat projecten die na de tweede fase zijn ingediend slechts een zeer beperkte kans maken op subsidiëring.

Tweede ronde SDE+ start dit najaar

Naast de resultaten van de eerste subsidieronde heeft minister Kamp ook bekendgemaakt dat voor het zomerreces meer duidelijk wordt over de tweede openstelling en de behandeling van de aanvragen. De tweede openstellingsronde loopt in dit jaar, van oktober tot en met november. De exacte data zijn ook nog niet bekend.

(Bron: PNO Consultants)

Gerelateerde artikelen