Schrappen verpandingsverbod geeft MKB extra leenruimte

Bedrijven moeten hun vorderingen kunnen gebruiken als onderpand voor een lening bij een bank of andere geldschieter. Daardoor zouden zij bijna 1 miljard euro extra kunnen lenen.

Om dat te bereiken wil Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, een eind maken aan afspraken die verpanding van vorderingen verbieden.

Dat staat volgens het FD in een wetsvoorstel dat Dekker woensdag naar de Tweede Kamer stuurt. De minister kondigde in februari 2018 al aan dat hij een einde wil maken aan het verpandingsverbod.

Het doel van het voorstel is het creëren van extra kredietruimte, met name voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). De Nederlandse Vereniging van Banken en de koepel van Nederlandse factoringmaatschappijen FAAN schatten dat het mkb bijna 1 miljard euro meer kan lenen als zij hun vorderingen aan banken en andere financiers mogen verpanden.

Tal van grote bedrijven, vooral veel winkelketens en bouwbedrijven, verbieden leveranciers en andere crediteuren nu hun vorderingen te gebruiken als onderpand voor een lening.

(ANP MediaWatch)

Gerelateerde artikelen