Schoenmaker, blijf bij uw leest!?

In de Accountantsdaily waarschuwt een jurist dat accountants in hun advisering moeten oppassen, dat zij hun boekje niet te buiten gaan. Dat gevaar bestaat ook in ons land.
In 2012 besloot de Australische overheid tot nieuwe regelgeving, waarbij voor accountantskantoren een ‘limited licensing regime’ van kracht werd. Zo een beperkte licentie staat accountants toe om niet direct met de boekhouding en controle daarvan betrokken diensten te leveren, bijvoorbeeld rond pensioenvoorzieningen – met bijbehorende aspecten als deposito’s, levensverzekeringen en beleggingen.
 
Daarbij is het wettelijk verboden om specifieke financiële producten te promoten, inclusief het overstappen van de ene dienstverlener naar de andere. Gedetailleerde richtlijnen biedt de ASIC, de australian Securities and Investment Commission, via haar website.
 
In de Accountantsdaily waarschuwt een jurist dat een accountant onder deze regelgeving al snel buiten zijn boekje gaat. “Het is heel moeilijk om aan de letter van die wet te voldoen, voor je het weet ga je te ver in je advisering!” En als een desnoods alleen mondeling geven advies geheel verkeerd uitpakt, ben je daar al gauw toch voor aansprakelijk te stellen.
 
In ons land liet kandidaat-notaris Ernst Loendersloot op zijn weblog eenzelfde soort waarschuwing horen, onder de titel ‘Is de financieel adviseur aansprakelijk voor de afwikkeling van de erfenis ?’
Met verwijzing naar een recente tuchtrechtzaak van de Accountantskamer. 
 
Gerelateerde artikelen