Accountant vertrekt ‘en neemt klanten mee’

Een accountant die een kantoor in Apeldoorn verliet om voor zichzelf te beginnen, heeft het concurrentiebeding geschonden.

Zaaknr. 18/2401

Ook leende hij na zijn vertrek 25.000 euro van een klant waarvoor hij nog werkte, betoogde het klagende kantoor maandag bij de Accountantskamer.

De accountant nam zelf in 2017 contact op met de eigenaar van het kantoor om het vertrek van hem en een collega te regelen. Het maken van afspraken hierover bleek niet mogelijk, zei de accountant maandag in de rechtbank in Zwolle. Hij zette zijn vertrek door en enkele klanten gaven aan problemen te zien met de voortgang. Besloten werd dat de beklaagde accountant bij uitzondering in overleg bepaalde werkzaamheden voor die klanten mocht doen. Het kantoor betoogde maandag dat de accountant daarin veel verder ging. Hij verspreidde zelfs negatieve berichten over het kantoor. “Hij zette klanten aan de overstap naar zijn kantoor te maken. Niet bepaald collegiaal'', aldus de advocaat van de klagers. 

Opvallend was de 25.000 euro die hij begin 2018 van een klant leende. Hij was voor die klant betrokken bij overnamegesprekken. Op de vraag van de Accountantskamer of die lening zijn objectiviteit en onafhankelijkheid niet in gevaar brachten, zei de accountant daar geen gevaar voor te zien. Hij had slechts een 'toehoordersrol' in die overnamegesprekken. “De advocaat voerde het woord, niet ik.'' Het bedrag was voor de cliënt 'niet significant'. Zelf had hij het nodig om met zijn kantoor het eerste jaar door te komen.

Volgens de advocaat van de accountant was hier sprake van een kruistocht door het accountantskantoor. “Dat is zeker niet het geval'', reageerde de advocaat namens de klagers. “Het kantoor heeft juist lang nagedacht voordat ze deze procedure startte.'' 

De klagers meenden dat de accountant veel verder ging dan voor de klanten van het kantoor het lopende werk afronden. Bij het controleren van zijn werk werden fouten ontdekt. Fouten die klanten geld kostten. De beklaagde accountant zei in zijn laatste woord de gang naar Zwolle te betreuren. Hij stond eerder voor de Accountantskamer: hij kreeg vorig jaar zomer een berisping opgelegd. Toen had hij nog de volle steun van het kantoor dat hem nu gedaagd had. “Erg jammer dit.''

De uitspraak: Klanten vertrokken maar accountant valt niets te verwijten

Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle 

Gerelateerde artikelen