Schaf die vennootschapsbelasting toch af
Wil de PvdA niets weten van verlaging van de vennootschapsbelasting, in de echte wereld denken vele overheden dat een hoger tarief dan de buren in elk geval niet verstandig is (zie de OESO-cijfers). Maar volgens denktank Institute for Economic Affairs (IEA) is het beter, om helemaal af te stappen van het idee, dat het zin heeft om vennootschapsbelasting te heffen. Op (wat politici abusievelijk aanzien voor) de winst die ondernemingen ‘maken’ althans.
In een kritisch rapport roepen zij in elk geval de Britse overheid op, om na de Brexit in plaats van vennootschapsbelasting een heffing te overwegen op ‘earnings distributed to shareholders’. Zij noemen meerdere redenen voor een dergelijke innovatie. Zo is de inning van vennootschapsbelasting relatief duur, en eigenlijk in de digitale geglobaliseerde wereld vol tax rulings en ujitwijkm ogelijkheden niet meer van deze tijd. Volgens de auteur, Diego Zuluaga, Financial Services Research Fellow bij het IEA, denken politici ten onrechte dat zij met die belasting 'de winst’ van een onderneming afromen. Maar eigenlijk zijn het gewoon de aandeelhouders, medewerkers en klanten van de organisatie die er voor opdraaien, zo stelt hij. Het zou dan ook effectiever, efficiënter en eerlijker zijn om een uniforme bronbelasting te heffen op de aan de aandeelhouders uitgekeerde winst. Daarmee zou meteen het ontwijkingsprobleem aanzienlijk verminderd worden.
Ander onderzoek wijst ook op het achterhaald raken van het concept vennootschapsbelasting. ‘Race tot he bottom’ of niet, overal ter wereld dalen de inkomsten die overheden weten binnen te harken uit vennootschapsbelasting, en er is geen logische verklaring voor het gegeven dat ‘winst’ op zo verschillende manieren belast moet worden: een deel gaat aftrekbaar naar de lonen, een deel gaat onbelast naar het dividend, een deel blijft binnen de onderneming en wordt voor een steeds kleiner deel belast via de vennootschapsbelasting.