Schade wereldwijde computerstoring nauwelijks vast te stellen

Verzekeraars zullen getroffen bedrijven niet zomaar schadeloos stellen.

De totale kosten van de wereldwijde computerstoring van afgelopen vrijdag zijn volgens onafhankelijk techexpert Bert Hubert “heel lastig” in kaart te brengen. “De uiteindelijke kosten van dit alles zijn enorm uitgespreid.”

  • De totale kosten van de wereldwijde computerstoring zijn nauwelijks te berekenen
  • De aandoeningen speelden zich wereldwijd af
  • De schade varieert van geval tot geval
  • Verzekeraar zullen niet zomaar de schade vergoeden

Bovendien is het herstellen van de getroffen computers in sommige gevallen makkelijk, maar in andere gevallen juist “intens moeilijk”. Dat zorgt voor uiteenlopende kosten bij bedrijven. Volgens Hubert is het totaalbedrag afhankelijk van hoe een bedrijf de beveiliging van computers heeft ingericht. “Het is paradoxaal: hoe beter de beveiliging, hoe moeilijker het herstelwerk.”

Topman Patrick Anderson van het Amerikaanse analysebureau Anderson Economic Group zei tegen CNN dat de totaalschade van de storing “makkelijk over de 1 miljard dollar kan gaan”. Maar volgens Hubert krijgen we “een echt dollarbedrag vermoedelijk nooit”.

De meeste Nederlandse verzekeraars zullen niet zomaar een vergoeding aan bedrijven uitkeren voor de geleden schade. “De fout van de software wordt op zich niet vergoed, maar de gevolgen ervan misschien wel”, laat een woordvoerder van Nationale-Nederlanden weten. ”

Als de storing bijvoorbeeld leidt tot koelcellen die het niet meer doen, dan wordt de bedorven inhoud van die cellen vergoed. Maar dat is dus indirecte schade.” Omdat er bij de computerstoring van afgelopen vrijdag geen sprake was van een hack, valt de geleden schade niet altijd onder cyberverzekeringen. (ANP)

Financial risk-impact storing crowdstrike

Gerelateerde artikelen