SASB: hulp bij bepalen relevante duurzaamheidsmetrieken

Relevante en betrouwbare informatie over duurzaamheidsaspecten van de performance van de onderneming wordt steeds belangrijker, zowel voor interne als externe stakeholders.

Welke issues en bijbehorende gegevens zijn belangrijke variabelen om een organisatie en haar duurzaamheidsprestaties te monitoren en evalueren? 

Daar speelt de SASB, de Sustainability Accounting Standards Board een belangrijke ondersteunende rol. De SASB definieert sinds enkele jaren per bedrijfstak welke factoren daar een materiële impact zullen hebben op de performance. Door die aspecten te meten krijgen zowel de organisatie zelf als bijvoorbeeld investeerders een getrouw beeld van de duurzaamheid van de processen, vertaald naar financiën en waardecreatie.  

De standaards van de SASB worden bepaald in consultatieve samenspraak met deskundige thought leaders, zowel financieel als materieel, uit de betreffende bedrijfstak. Inmiddels zijn naast die standaarden ook  ‘materiality maps’ beschikbaar voor zes sectoren, met als meest recente die van de diensten- en de transportsector. 

Met behulp van deze Materiality Maps is eenvoudig te bepalen welke metrieken (inclusief bijbehorende uitleg) relevant zijn om materieel over duurzaamheidsprestaties te rapporteren.

 

Gerelateerde artikelen