Sarbanes Oxley: bij boekhoudfraude allemaal bonus inleveren!

Twee CFO’s van een high-tech Silicon Valley bedrijf hebben bijna een half miljoen dollar aan bonussen en koerswinsten moeten terugbetalen aan hun voormalige werkgever, omdat deze is veroordeeld voor ‘accounting fraud’.
William Slater en Peter E. Williams III ontvingen vanwege hun bijdrage aan de resultaten respectievelijk $337.375 en $141.992 extra, in de periode, waarin hun werkgever Saba Software bewijsbaar ‘materially false and misleading’ jaarverslagen indiende bij de SEC.
Hoewel zij persoonlijk niet zijn aangeklaagd (men vraagt zich af waarom?) moeten zij op grond van sectie 304 van de Sarbanes-Oxley Act toch de in die tijd aan hen uitgekeerde bonussen en winst over uitgeoefende opties  terugbetalen aan het bedrijf.
 
Saba Software gaf te hoge winsten op, en materieel klopten hun inkomsten-verantwoordingen niet tijdens het regime van de twee heren.  
 
“Als een onderneming aantoonbaar de financiële resultaten onjuist voorstelt, moeten zelfs executives die in de betreffende periode niet persoonlijk bij de fraude betrokken waren alle bonussen en andere extra beloningen terugbetalen aan de onderneming, als genoegdoening voor de aandeelhouders, die immers door de organisatie misleid werden,” aldus de SEC. 
  
Gerelateerde artikelen