Rusland probeert Bitcoin uit te bannen

De Russische Telecom-autoriteit Roskomnadzor heeft de toegang geblokkeerd tot vijf bitcoin-gerelateeerde websites, omdat deze ’bijdragen aan de groei van een schaduw-economie’.

Nu de Russische economie en de roebel snel hun waarde en stabiliteit verliezen vluchten blijkbaar veel Russen (naast het wegsluizen van miljarden) ook in cryptovaluta. Geen wonder dat de autoriteiten daaraan een halt toeroepen, door de toegang tot sites te verbieden waar bitcoins aangeschaft en verhandeld worden. Het gaat om Bitcoin.org van de Bitcoin Foundation zelf, de Bitcoin.it community-wiki, de Londonse Indacoin-beurs en de Russische sites BTCsec.com en Coinspot.ru — hoewel Coinspot.io nog toegankelijk lijkt te zijn, althans volgens Roskomnadzor’s handige site-block checker.

Datzelfde Roskomnadzor mag en kan internetproviders dwingen bepaaslde sites af te sluiten voor Russische internetters. De opdracht rond de bitcoinsites (om duistere redenen uitgevaardigd door een obscuur gerechtshof in de verre provincie) dateerde al van september maar was nog niet eerder uitgevoerd. Een van de redenen is waarschijnlijk de onzekere juridische status van de bitcoin in Rusland. De overheid dreigt al langer met zware boetes voor het gebruik van cryptovaluta, maar heeft moeite met het onderscheid tussen ‘echte’ crypto’s als de bitcoin en waardebonnen zoals bijvoorbeeld uitgegeven door supermarkten. Meer details via https://gigaom.com

Gerelateerde artikelen