Ruim 90% grote Amerikaanse bedrijven zou onder non-audit fee cap vallen

Mocht er in de VS ooit een fee cap van 70% voor non-audit dienstverlening door accountantskantoren ingevoerd worden, dan zou ruim 90% procent van de 3.000 grootste ondernemingen onder die grens blijven.

Dat blijkt uit een analyse van Audit Analytics. Vorig jaar publiceerde de Europese Commissie de nieuwe audit hervormingsplannen, waarvan zo’n fee cap in Europa onderdeel uitmaakt. Deze fee cap houdt in dat de inkomsten uit non-audit diensten door accountantskantoren niet boven 70% van de gemiddelde audit fees over de laatste drie jaar mag uitkomen.

Audit Analytics vroeg zich af hoe zo’n 70% non-audit fee cap zou uitwerken bij Amerikaanse ondernemingen, mocht die regelgeving ooit in het land geïmplementeerd worden. Audit Analytics spreekt in dit verband van een NAS fee cap (non-audit services) en onderzocht de inkomsten die accountantskantoren binnenhalen bij de 3.000 grootste Amerikaanse ondernemingen (Russell 3.000).

De analyse toont aan dat de invoering van zo’n NAS fee cap voor ruim 90% van de ondernemingen geen enkel verschil zou uitmaken. De fee-inkomsten die accountantskantoren daar uit non-audit diensten halen blijven onder de 70%.

Van de ‘Russell 3.000’bedrijven zouden iets minder dan 200 boven de 70% cap voor NAS fees uitkomen. Met een paar uitschieters naar boven van meer dan 200%. Bij meer dan een derde van de ondernemingen blijft de NAS fee onder 10% van de gemiddelde audit fees.

Gerelateerde artikelen