Ruim 100 landen eens over BTW op digitale diensten

Ruim 100 landen hebben zich inmiddels achter recente OECD International VAT/GST Guidelines gesteld, bedoeld om internationale standaards vast te stellen voor ‘coherente en efficiënte" heffing van value-added tax (BTW) en goods and services tax (GST)over internationaal geleverde diensten.
Het gaat vooral om een wereldwijde benadering van de belasting op elektronische diensten van retailers aan consumenten, in de nieuwe B2C Guidelines.
Deze richtlijnen bevelen aan om de belasting op de verkoop van e-books, apps, muziek, video’s en andere digitale ‘goederen’ daar te heffen, waar de eindconsument gevestigd is. De Guidelines bevatten ook aanbevelingen voor hoe die BTW effectief te innen.
 
De beslissing om te komen tot nieuwe OECD Guidelines on VAT was een reactie op de groeiende zorg van overheden over de steeds maar toenemende transnationale levering van goederen en diensten via het internet aan consumenten, die zich onttrekt aan de klassieke heffing van Alva’s Tiende Penning – inmiddels meestal twee-tiende groot.  
 
De B2C e-commerce was in 2014 goed voor een omzet van ruim $1,4 biljoen. En zal naar verwachting binnen enkele jaren verdubbelen.
 
Gerelateerde artikelen