Roda JC kan geen accountant vinden voor onderzoeksrapport

De Limburgse profclub Roda JC kan geen accountantskantoor vinden die kan zorgen voor een onderzoeksrapport bij de begroting. Door het ontbreken van een accountantsverklaring blijft de club vooralsnog ingedeeld in categorie 1 van het financial rating systeem.

Dat meldt de club uit Kerkrade in een reactie op het feit dat de ingediende begroting nog niet in behandeling is genomen door de KNVB. Roda JC heeft drie weken geleden beroep hiertegen aangetekend omdat ze het oneens is met de weigering van de KNVB om de begroting in behandeling te nemen en daarmede de huidige indeling volgens de club ten onrechte is.

‘Begroting op tijd ingediend’

Volgens Roda JC is de begroting van ongeveer 11 miljoen euro voor dit seizoen op tijd ingediend bij de KNVB en de club zou met deze ingeleverde begroting ruimschoots het aantal punten scoren om categorie 1 te verlaten. De club is er bovendien van overtuigd dat de cijfermatige weergave in de begroting iedere toets der kritiek doorstaat.

Onderzoeksrapport door accountant

Dat Roda JC geen kantoor kan vinden dat wil zorgen voor een accountantsverklaring hangt samen met een onderzoek naar de Zwitsers-Russische zakenman Aleksei Korotaev  die al een half jaar in een cel in Dubai zit. Korotaev is aspirant-eigenaar van Roda  JC. De club laat hieromtrent het volgende weten: “Bij de ingediende begroting had volgens de KNVB een onderzoeksrapport van de accountant gevoegd moeten worden. Dit heeft met het volgende te maken: de KNVB heeft in april van dit jaar -in reactie op het plan van aanpak van Roda JC- aangegeven dat de begroting moest worden voorzien van een dergelijk onderzoeksrapport. Om aan dit verzoek te voldoen heeft Roda JC verschillende gerenommeerde accountantskantoren benaderd om dit rapport te verzorgen. Echter lieten zij allemaal weten hieraan niet te kunnen voldoen, omdat er vanuit diezelfde KNVB een onderzoek loopt naar de heer Korotaev. Zolang er mogelijk sprake is van fraude moet, volgens de richtlijnen van de accountancy, namelijk eerst dat onderzoek afgerond zijn alvorens het geëiste rapport kan worden opgemaakt en aan de KNVB afgegeven kan worden. Bij Roda JC heerst hierdoor sterk het gevoel dat het van het kastje naar de muur wordt gestuurd en dat geen enkel zichzelf respecterend accountantskantoor aan de opgelegde eis kan voldoen. Bovendien heeft Roda JC op het beroep dat is aangetekend tot op heden geen enkele reactie ontvangen. Zolang het onderzoeksrapport ontbreekt kan de begroting in de ogen van de KNVB niet in behandeling worden genomen en kan de club volgens de licentiecommissie niet worden ingedeeld in categorie 2. Iets waar de club – gezien het behaalde aantal behaalde punten en de sluitende begroting – in haar ogen het volledige recht op heeft.”

Gerelateerde artikelen