Richtlijnen communicatie toezichthouders en accountants financiële instellingen

De European Banking Authority (EBA) heeft richtlijnen gepubliceerd over de communicatie tussen toezichthouders en de controlerend accountants van financiële instellingen.

Effectieve communicatie tussen de bevoegde autoriteiten en controlerend accountants moet bijdragen aan de financiële stabiliteit, de veiligheid en de soliditeit van het bankwezen door de taak van het toezicht op de  financiële instellingen te vergemakkelijken, zo stelt de EBA.
 
In de lidstaten van de EU vindt interactie tussen toezichthouders en externe accountants op verschillende manieren plaats. Daaraan moet volgens de EBA een einde komen, zodat er een level playing field ontstaat voor de financiële instellingen.

De door de EBA gepubliceerde richtlijnen omvatten een onderliggend algemeen kader dat effectieve communicatie tussen de bevoegde autoriteiten en de accountants moet onderbouwen. Ook bevatten de richtlijnen de belangrijkste elementen van effectieve communicatie, zoals de omvang van de informatie die wordt gedeeld, de vorm van communicatie, de deelnemers aan de informatie-uitwisseling, frequentie en timing, en de communicatie tussen de bevoegde autoriteiten en accountants.

• Guidelines on communication between competent authorities supervising credit institutions and the statutory auditor(s)

Gerelateerde artikelen