Review door IASB van IFRS 3: goodwill issues

De IASB heeft op basis van feedback uit het veld een ‘post implementation review’ gepubliceerd.
Enkele issues rond ‘accounting for goodwill’ en ‘testing goodwill for impairment’ zijn naar voren gekomen uit de post-implementatie review van IFRS 3, Business Combinations.
 
Die review werd twee jaar na het van kracht worden van IFRS 3 georganiseerd, om te evalueren of de standaard uitwerkt zoals deze bedoeld is, of de doelstellingen erachter bereikt zijn en of daardoor uiteindelijk de financiële verslaggeving verbeterd is. De reviewers bekeken het gehele Business Combinations traject, inclusief de resulterende aanpassingen van andere standaards – zoals in dit geval IAS 36, Impairment of Assets. 
 
Gebleken is dat niet alle investeerders even enthousiast zijn over de nieuwe manieren om goodwill te berekenen, een aantal prefereert terugkeer naar de oude periodieke afschrijving. Veel stakeholders ervaren problemen met de definitie van wat een onderneming is, en hoe men de fair value berekent van zaken als “contingent consideration, contingent liabilities and intangible assets”, en hoe men goodwill kan testen “for impairment on an annual basis”.
 
In reactie op de feedback en de review-resultaten heeft de IASB twee nieuwe researchprojecten aangekondigd. 
 
Het Report and Feedback Statement over de  review  kan hier gedwonload worden
 
Gerelateerde artikelen