Rel over PwC-baantje voor zoon Australische premier

Media zien bewijs nauwe banden tussen regering en consultants.

De premier van Australië zorgde ervoor dat zijn zoon in 2021 een stage van twee weken bij PwC afrondde. Media zien hierin het zoveelste bewijs van de verstrengeling tussen de regering en de consultancy-industrie. PwC is in Australië verstrikt een belastingschandaal waarbij een fiscaal consultant belastingplannen in wording verkocht aan klanten.

Anthony Albanese, de veteraan van de Labour-partij die in 2022 tot premier werd gekozen, besprak begin juni 2021 een stage voor zijn zoon met Sean Gregory, PwC's voormalig hoofd strategie, risico en reputatie, zo schrijft de Financial Times. Albanees was toen nog de oppositieleider in Australië.

De zoon van de politicus voltooide de onbetaalde stage van twee weken in juni van dat jaar bij de afdeling economie en beleid van PwC, zeiden de mensen. De stage werd voor het eerst gerapporteerd door de Australian Financial Review.

De stage vond plaats twee jaar voordat bekend werd dat een senior partner in de belastingpraktijk van PwC vertrouwelijke overheidsinformatie had gelekt naar collega's in binnen- en buitenland over plannen om belastingontwijking door multinationale ondernemingen aan te pakken.

Het schandaal bracht PwC in de problemen en leidde eerder dit jaar tot de verkoop van zijn lucratieve adviesbureau in de publieke sector aan Allegro Funds voor één Australische dollar. Inmiddels hebben een aantal toppartners van PwC, waaronder Gregory, de consultant verlaten. 

Hoewel Gregory niet direct betrokken was bij de belastingpraktijk, was hij hoofd risico en reputatie en heeft hij volgens PwC zijn leiderschaps- of bestuursverantwoordelijkheden niet naar behoren uitgeoefend.

Albanezen weigerden maandag commentaar te geven op het AFR-rapport. "Mijn zoon is geen publiek figuur", zei hij op een persconferentie in Melbourne. Albanese heeft het gedrag van PwC de afgelopen maanden beschreven als "volstrekt onaanvaardbaar" en zijn regering heeft gezegd expertise die is uitbesteed aan de consultancy-industrie terug te willen brengen naar de publieke sector.

 

Gerelateerde artikelen