Rechter wijst eis af van zorginvesteerder tegen Omnyacc

De eiser heeft een spoedeisend noch een rechtmatig belang.

Investeringsmaatschappij Lucio Fontana heeft in het stof gebeten bij een kort geding tegen accountantskantoor Omnyacc. De investeerder eiste voor de rechter delen op van het controledossier over de jaarrekening 2017 van zorgbedrijf Zorgeloosch. In 2019 heeft Lucio Fontana dit bedrijf gekocht, maar volgens de investeerder bleek daarna dat zestig procent van de waarde op de balans lucht was.

Lucio Fontana is de investeringsmaatschappij van Marius Touwen, oprichter van Zorg van de Zaak. Touwen heeft dit bedrijf groot gemaakt door het opkopen van talrijke bedrijfjes. Hij wil het controledossier van Omnyacc gebruiken voor een tuchtprocedure tegen de betrokken accountants. Dit als voorbereiding op een financiële claim tegen Omnyacc.

Volgens de investeerder is de overname een zeperd geworden die tien miljoen euro heeft gekost. De investeerder vindt dat Omnyacc als accountant van Zorgeloosch hiervoor had moeten waarschuwen. Door dit na te laten zou Omnyacc debet zijn aan het echec na de overname.

De rechter wees de eis van de investeerder af wegens het ontbreken van een spoedeisend belang. Ook ontbreekt het volgens de rechter aan een rechtmatig belang van de investeerder.

Al in 2018 nam Touwen een belang van 25 procent in Zorgeloosch. Daarna heeft de accountant van Omnyacc een oordeelonthouding gegeven bij de jaarrekening 2017 van Zorgeloosch. Het was niet gelukt om een getrouw beeld te krijgen van de debiteuren en de omzet die vooruit was gefactureerd en dus geboekt. Daarna, in 2019, heeft Touwen toch het hele bedrijf gekocht.

Het accountantskantoor heeft bij de rechter betoogd dat Touwen zelf beter had moeten opletten bij de overname. De zorgondernemer had geen boekenonderzoek laten doen voor de aankoop van Zorgeloosch. Bovendien was hij een ervaren investeerder die tal van overnames had gerealiseerd bij Zorg van de Zaak.

 

Gerelateerde artikelen