Rechtbank: boekhouder fraudeerde met gegevens klanten

Vanaf begin 2018 wist de man met vervalste formulieren tienduizenden euro's binnen te hengelen.

Door Michiel Satink

Door onder meer bankrekeningnummers van zijn klanten bij de fiscus te wijzigen wist een boekhouder anderhalve ton bij elkaar te frauderen. De man uit Enschede kreeg maandag 1,5 jaar cel opgelegd.

De 39-jarige financieel dienstverlener Sertan A. vroeg de gegevens op van zijn klanten, zogenaamd omdat hij die nodig had voor de administratie. Vervolgens liet hij de bankrekeningnummers van die klanten wijzigen en vroeg hij de Belastingdienst om teruggaves op die rekeningen te storten. 

Ook vroeg hij namens zijn klanten zogeheten TOZO's aan, de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers. Daarmee subsidieerde de overheid zelfstandigen die onder meer door de lockdowns in de problemen kwamen. Net als de teruggaves van de fiscus kwam ook dit geld op zijn eigen bankrekeningen terecht. Vanaf begin 2018 tot en met september 2020 wist de man zo met tientallen vervalste formulieren ogenschijnlijk vrij simpel tienduizenden euro's binnen te hengelen. Kort nadat de FIOD hem in de smiezen kreeg, werd zijn adviesbureau opgeheven, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel.

Telkens kwam hij met nieuwe vervalste formulieren, zo bekende hij aan de FIOD, omdat hij geld nodig had. Een van zijn klanten kreeg hem door. “Meneer A. zegt dat die klant mensen op hem afstuurde waardoor hij zich bedreigd voelde'', las de voorzitter voor uit het dossier. Een andere klant deed aangifte. Ook de uitvoeringsinstantie die de 'coronaregelingen' bijhield, had door dat er iets niet in de haak was: vanaf twee IP-adressen vroeg A. subsidie voor vele bedrijven.

De boekhouder heeft nagenoeg alle feiten bekend. Hij wilde met die bekentenis schoon schip maken, zo zei hij de inspecteurs die hem de valse stukken voorhielden. Op de zitting twee weken terug verzocht zijn raadsman nog om de strafzaak uit te stellen. A. zat toen in Turkije om aan zijn longen behandeld te worden. Zijn cliënt had een brief van de huisartsenpost opgestuurd met meer details. Die brief was uitvoerig door de rechters bestudeerd. Het logo boven de brief bleek anders dan die van de betreffende huisartsenpost. En de huisarts die deze brief had ondertekend, werkt daar helemaal niet. Als laatste had juist een familielid van A. het over een heel andere aandoening gehad. Het was voldoende voor de rechters om deze twijfelachtige 'doktersverklaring' terzijde te schuiven en de zaak zonder aanwezigheid van de verdachte af te doen.

A. pleegde jarenlang grootschalige belastingfraude door valse stukken op te maken en die te gebruiken. “Als boekhouder heeft hij valse aangiftes omzetbelasting opgemaakt en ingediend'', zei de voorzitter. De rechtbank in Zwolle neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij dit alles louter uit eigenbelang deed en voor lief nam dat cliënten of oud-klanten hierdoor in de problemen kwamen. De man is al eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld. De rechters vonden 1,5 jaar op zijn plaats, zeker gezien de omvang van de fraude. Tegen de boekhouder was twee jaar cel geëist.
 

Gerelateerde artikelen