RBS wacht boete van $13 miljard

De Royal Bank of Scotland dreigt een miljardenboete te moeten betalen voor de verkoop van hypotheekderivaten
RBS staat in de VS nog steeds terecht voor het misleiden van kopers van derivaten waarin slechte hypotheken gebundeld waren.  Een boete van 13 miljard dollar kan RBS echter zeker niet betalen, en de eis komt op een wel heel ongelegen moment – net nu de Britse overheid, net als de onze, voor het eerst aandelen wil gaan verkopen van de door haar geredde bank. 
 
De Federal Housing Finance Agency heeft 19 van ’s werelds grootste banken voor het gerecht gedaagd namens Fannie Mae en Freddy Mac, de hypotheekbanken die door de VS gesponsord werden. Het verwijt aan die banken is dat zij willens en wetens onzinproducten verkochten, die ‘gedekt’ werden door leningen waarvan bekend was dat ze nooit terugbetaald zouden worden. Dat doet denken aan de banken die de laatste jaren aan Griekenland leenden…
 
De eis van 13 miljard dollar boete is hoger dan verwacht werd, zelfs indien rekening gehouden wordt met de eerdere veroordelingen in deze kwestie. Het is meer dan twee keer zoveel als de winst die RBS verwacht over dit jaar, en ruim meer dan de reserves van de bank.  
Gerelateerde artikelen