RB helpt ondernemers bij onderbouwing btw privégebruik auto

Ondernemers die een bezwaarschrift hebben ingediend over het privégebruik van de auto en de btw hebben nog tot 15 juli 2017 de tijd om een nadere onderbouwing aan te leveren. Het verzoek van Register Belastingadviseurs (RB) en andere beroepsorganisaties aan de Belastingdienst om deze termijn te verruimen is afgewezen. Het RB biedt leden en ondernemers nu een praktisch hulpmiddel om tijdig op het verzoek van de Belastingdienst te reageren.

Op 31 mei deed de inspecteur van de Belastingdienst uitspraak op het massaal bezwaar naar aanleiding van de arresten van de Hoge Raad over het privégebruik van de auto en de btw. Het gaat om circa twee miljoen bezwaarschriften die over een periode van zes jaren zijn ingediend. Hoewel de ingediende bezwaren formeel gegrond zijn verklaard, is een aanvullende en gedetailleerde onderbouwing nodig van de ondernemer. Hiervoor is slechts een periode van zes weken gegeven. Sylvester Schenk RB, directeur Fiscale Zaken van het Register Belastingadviseurs: “Als RB hadden wij op een meer coöperatieve houding vanuit de Belastingdienst gerekend. Op deze wijze wordt feitelijk een groot deel van de ingediende bezwaarschriften naar de prullenbak verwezen.”

Het RB liet in een eerder al weten de hele gang van zaken te betreuren en vindt dat belastingplichtigen en hun adviseurs onnodig worden beperkt in hun mogelijkheden. Naast de eerder gedane oproep aan de eigen leden om de bezwaarschriften tijdig te onderbouwen, biedt het RB leden en belangstellenden nu een conceptbrief om te voldoen aan het verzoek van de Belastingdienst.

“Onze conceptbrief bevat een opzet voor een forfaitaire onderbouwing, die de belastingadviseur tijdig kan aanleveren bij de Belastingdienst. Naar onze mening een voldoende en werkbare onderbouwing, waarbij wij uitgegaan zijn van dezelfde statistische gegevens waar ook het Ministerie van uit is gegaan bij de becijfering van de 2,7%. Als de inspecteur en de belastingplichtige het niet eens zijn over de onderbouwing, staat er geen weg naar de rechter open. Wel heeft de Belastingdienst laten weten altijd vóóraf contact op te nemen met de bezwaarmaker als zij van plan zijn om een teruggaaf geheel of gedeeltelijk te weigeren. Op dat moment kan alsnog een gedetailleerde onderbouwing worden aangeleverd. Door nu voor de forfaitaire onderbouwing te kiezen, koop je als adviseur als het ware dus tijd om alsnog te voldoen aan de eis van de Belastingdienst”, aldus Sylvester Schenk.

Lees ook:

Gerelateerde artikelen