Kritisch rapport EP over governance accounting standard setting in EU

Een rapport van de Commissie Economische en Monetaire Zaken (ECON) van het Europees Parlement is kritisch over de activiteiten van de IFRS Foundation, EFRAG en PIOB (Public Interest Oversight Body).

Het ontwerpverslag van EP-rapporteur Theodor Dumitru Stolojan is niet juridisch bindend, maar naar alle waarschijnlijkheid wordt er deze maand wel over gestemd in een plenaire vergadering van het Europees Parlement. Het verslag werd vorige week besproken en goedgekeurd tijdens een ECON-bijeenkomst. Mocht het EP zich later deze maand achter het verslag scharen, dan zal het dienen als een leidraad voor het toekomstig wetgevingsproces in de EU.

Het verslag benadrukt dat ECON-leden tekortkomingen zien in de governance van de IFRS Foundation en de IASB, vooral als het gaat om transparantie, het voorkomen van belangenconflicten en de diversiteit van leden van de board.

Het rapport pleit ook voor een meer gediversifieerde en evenwichtige financieringsstructuur. De opstellers van het rapport wijzen erop dat de Europese Unie in een belangrijke mate bijdraagt aan de financiering van de IASB en EFRAG. Daarom zouden beide organisaties de standaarden van het Europees Parlement inzake democratische legitimiteit, transparantie, accountability en integriteit moeten volgen.
 
• Ontwerpverslag over IAS-evaluatie de activiteite IFRS Foundation, EFRAG en PIOB

 

 

Gerelateerde artikelen