Rabobank verwacht verdere consolidatie in accountancysector

Het aantal actieve accountantskantoren zal de komende tijd verder afnemen doordat meer kantoren zullen aansluiten bij een groter kantoor of kiezen voor beëindiging van de dienstverlening. Deze verwachting spreekt Rabobank uit in het woensdag gepubliceerde maandbericht over de zakelijke dienstverlening.

Consolidatie in de accountancysector is al enige tijd aan de gang. Relatief kleinere kantoren zoeken aansluiting bij elkaar of bij grotere partijen. Schaal is één van de belangrijkste redenen. Investeringen in bijvoorbeeld IT zijn pas rendabel als het kantoor een bepaalde schaal heeft. Andere verklaringen zijn stijging van compliancekosten en het kunnen binden en boeien van talenten. De verwachting is dat het aantal actieve kantoren verder afneemt doordat meer kantoren zullen aansluiten bij een groter kantoor of kiezen voor beëindiging van de dienstverlening.

Een aantal recente voorbeelden van de consolidatie in de accountancysector zijn de aansluiting van Stolk Accountants en Adviseurs bij DRV Accountants & Adviseurs en het samengaan van Stolp Adviseurs en Accountants en Kab West Accountants & Belastingadviseurs. Ook werd deze week bekend dat de accountantskantoren Van Luxemborg & De Kok en Verspeek & Mutsaers per 1 januari 2016 zijn gefuseerd. Drie accountantskantoren uit Oost-Nederland (ONS, Kab en Westerveld en Vossers) gaan verder in de coöperatieve accountantsorganisatie Confirm. De accountantskantoren Zandstra Accountants en Van Lonkhuizen & Van Oosten fuseren en gaan verder als FlanQ accountants & adviseurs. Ook gaan KRC Accountants & Adviseurs en Van Elderen Accountants en belastingadviseurs samen verder. AccSal Accountants en Salarisspecialisten sluit zich aan zich bij Accon AVM adviseurs en accountants.

Gerelateerde artikelen