Rabobank heeft wel begrip voor boze boeren in Europa

Aantal leningen aan boeren daalt de laatste jaren met tientallen procenten.

Rabobank heeft begrip voor de opnieuw protesterende boeren in Nederland en andere delen van Europa. Topman Stefaan Decraene ziet dat de sector dringend behoefte heeft aan duidelijkheid, maar ziet tegelijkertijd dat een nieuw kabinet en daarmee een landbouwakkoord in ons land "jammer genoeg" nog lang op zich lijkt te laten wachten. "Eigenlijk is er in heel Europa een gebrek aan duidelijkheid. Daarom krijgen we die protesten."

Rabobank is van oudsher een belangrijke financierder van de agrarische sector en droeg vanuit die rol ook bij aan het steeds massaler worden van de veehouderij. Om boeren te helpen verduurzamen, stelde de bank vorig jaar drie miljard euro beschikbaar. Daar was tot eind 2023 35 miljoen euro van aangevraagd.

Afwachten met investeren

Decraene: "Dat komt doordat heel wat landbouwers, omdat er nog geen landbouwakkoord is en ook zelfs geen regering, nog even afwachten met investeringen in de toekomst. We hebben wel gehoord dat er veel interesse voor is, maar ze hebben eerst behoefte aan duidelijkheid."

De voormalige boerenleenbank zag de afgelopen jaren ook het aantal aan de landbouwsector verstrekte leningen teruglopen. In 2022 nam het aantal kredietaanvragen door melkveehouders al met zo'n 40 procent af en vorig jaar ging dat met nog eens ongeveer 35 procent omlaag. "We zitten in een impasse", meent Decraene.

Bepalende rol op het gebied van landbouw

Deels komt dat door de stagnerende economie en de toegenomen zorgen over bijvoorbeeld de inflatie. Daardoor verstrekte Rabobank in 2023 aan de gehele zakelijke sector minder leningen dan een jaar eerder. "In de landbouwsector spelen die niet heel rooskleurige vooruitzichten ook mee, maar is het echt een combinatie. Zij hebben met meer onzekerheid te maken. Ze willen wel investeren, maar willen eerst weten waar ze aan toe zijn", licht financieel directeur Bas Brouwers toe.

Decraene roept dan ook vooral politiek Den Haag op in actie te komen. "Het is echt wachten op een nieuwe regering. Daarna denk ik dat partijen die eerder al betrokken waren bij het landbouwakkoord snel weer om de tafel gaan zitten en dat zal dan de trigger zijn. Iedereen nam bijvoorbeeld ook pas zonnepanelen door een push vanuit de regering. Die bepalende rol moet de regering ook op het gebied van landbouw nemen."

 

Gerelateerde artikelen