Q-Concepts krijgt Private Equity aan boord: ‘Liever het heft in eigen hand dan prooi worden’

Investeerder gericht op groei

Begin juni werd bekend dat private-equityfirma IK Partners een meerderheidsbelang had verworven in het accountantskantoor Q-concepts. Cor Pijnenburg, partner en mede-oprichter van het kantoor, geeft een toelichting op de keuze om in zee met de Scandinavische investeringsmaatschappij te gaan. “Wij kiezen voor groei met behoud van autonomie.”

  • Q-Concepts heeft meerderheidsbelang verkocht aan private-equityfirma IK Partners
  • keuze voor private equity is strategische zet in een consoliderende sector …
  • … moet toekomstige groei veiligstellen.
  • personeel deelt mee in de toekomstige resultaten: 2/3 medewerkers krijgt certificaten

“Stel, je hebt een boutique-firma met rond de twintig medewerkers en je wilt het zo houden. Dan is het helemaal niet nodig om private equity aan boord te krijgen. Ik zou het nut er ten minste echt niet van inzien.” Aldus Cor Pijnenburg, partner en mede-oprichter van het accountantskantoor Q-Concepts. Een middelgroot kantoor, dat vooral sterk is in controle (80 procent van de omzet van ruim 23 miljoen euro in 2023, goed voor een 13e positie in de ranglijst van auditfirma’s Nederland). Een landelijk opererend kantoor dat zich vooral richt op het midden- en kleinbedrijf, healthcare-organisaties, woningbouwcoöperaties en ngo’s. En een kantoor dat – in navolging van allerlei andere kantoren – er wel voor heeft gekozen om met private equity in zee te gaan.

Kernwaarden, groei en investeerders

Q-concepts heeft daartoe om verschillende redenen gekozen. “Wij zijn 14 jaar geleden gestart met een aantal kernwaarden. Kwaliteit is er een, maar ook betrokkenheid, autonomie en ondernemend zijn. Met name voor die autonomie en dat ondernemend zijn is groei nodig”, zegt Pijnenburg. “Bovendien kunnen wij alleen maar mensen met ambitie aantrekken en behouden als wij klanten hebben die hen aanspreken. Daar hebben we bepaalde portefeuilleomvang nodig. Ook dit pleit voor groei.” Dan zijn er nog allerlei schaalvoordelen die de komende jaren extra gewicht in de schaal zullen leggen. Tenslotte zijn er diverse investeringen nodig. Denk alleen al aan alle investeringen in IT-systemen en in mensen die nodig zijn om bedrijven te kunnen adviseren en controleren als het gaat om de CSRD en andere ESG-regels of om IT-audits te doen. En hoe groter een kantoor, hoe makkelijker dat allemaal op te brengen is.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

-Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


Groei bedreigd

Tot dusver is Q-concepts er in geslaagd om op eigen kracht te groeien. Wat heet: “De afgelopen jaren waren wij de sterkste autonome groeier in de sector. Tot een aantal jaar geleden hadden we zelfs een groeicijfer van 40 procent per jaar, en we boeken nog steeds een forse autonome groei.” De vraag is alleen of die ontwikkeling zich zal voortzetten: “De markt consolideert door de komst van private equity en de bijbehorende schaalvergroting en consolidatie. Denk alleen al aan het samengaan van Flynth met Accon en van ABAB met Alfa. Ben je dan als kantoor nog in staat in je eentje verder te groeien?”

Marktaandeel inleveren of consolideren

Waarschijnlijk niet, was de conclusie van Pijnenburg en zijn medevennoten. “En als je dan niets doet terwijl zich in de sector een consolidatieslag voltrekt, dan zul je marktaandeel moeten inleveren. Dat kan natuurlijk, en misschien blijf je dan nog enkele jaren zelfstandig. Maar de kans is groot dat je vroeg of laat een prooi wordt en in handen valt van een private-equityfirma en de zoveelste kraal in een ketting van accountantskantoren. Wij wilden dit laatste voor zijn, door het heft in eigen handen te nemen, om de zelfstandigheid van Q-Concepts te behouden.”

Financiële rit

Het kantoor is daarbij niet over één nacht ijs gegaan: “We hebben met ongeveer 30 nationale en internationale private-equityfirma’s gesproken” zegt Pijnenburg. “Tijdens deze gesprekken ging het er vooral om of het mogelijk was om onze medewerkers ook te laten profiteren van de investering in het kantoor. Toen ik startte in de accountancy had ik een langetermijndoel: ik wilde uiteindelijk partner worden. Daar richtte ik me ook op. Jongeren van nu willen eerder de komende jaren leuke dingen doen, en zijn daardoor vaak minder honkvast. Maar als wij ze een mooie financiële rit kunnen aanbieden, kunnen we ze beter binden en boeien voor een periode van plusminus vijf jaar, was onze gedachte.”

Partner 

Uiteindelijk viel de keuze van Q-Concepts op IK Partners, een firma die eerder met succes heeft geïnvesteerd in het Zweedse Aspia, een spin-off van PwC, in een mkb-adviesdochter van KPMG Zweden, het belastingadvieskantoor Skeppsbron Skatt en de Noorse accountantskantoren Generi en Prokuria Polar. IK Partners bleek ruime ervaring te hebben met het soort financiële constructies waar Q-Concepts naar op zoek was.

Personeel doet mee

En ook nu kwam IK Partners met een goede oplossing. Anders dan veel andere firma’s waarmee gesprekken waren gevoerd: “Die wilden het management wel aandelen geven, maar andere personeelsleden niet. IK Partners heeft echter gekozen voor een constructie die ons beter beviel. Twee derde van alle medewerkers krijgen certificaten als bonus. Afhankelijk van je functieniveau en het aantal dienstjaren kun je bovendien certificaten bijkopen. Word je een tekenbevoegd manager of partner, dan kun je het meeste bijkopen.”

Uitbreidingsplannen

Pijnenburg rekent erop dat Q-Concepts de komende twee jaren met IK Partners zal kunnen uitbreiden in Nederland. Daarbij denkt het kantoor ook aan uitbreiding via ‘selectieve overnames’, van kantoren die goed aansluiten bij de waarden en de cultuur van Q-Concepts. Vervolgens – na een jaar of twee – wil Q-Concepts mogelijk uitbreiden naar het buitenland, met name naar het Verenigd Koninkrijk, Noord-Duitsland of Duitsland. En ondertussen investeren in ESG-diensten en IT-audit diensten. En mensen aantrekken, vooral ervaren professionals met drie tot vijf jaar werkervaring. Kortom: Q-Concepts zal blijven doorgroeien, zoals het tot dusver steeds heeft gedaan.

Groei als strategische keuze

Nogmaals: “Groei is voor ons een strategische keuze”, zegt Pijnenburg. “Maar geen enkel kantoor moet zich verplicht voelen om te groeien. Het moet niet.” Partners van kantoren die – net als die van Q-Concepts – toch zwaar inzetten op groei en daarvoor private equity aantrekken, raadt hij aan om in elk geval zorgvuldig te werk te gaan. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Adviezen voor groeiende accountantskantoren 

Zijn belangrijkste adviezen? “Zorg voor draagvlak, dat in de eerste plaats. Het moet echt een gezamenlijke beslissing zijn van alle partners. In de tweede plaats: Zorg voor een plan waardoor de toegevoegde waarde van een private equity-partij in de toekomst tot uitdrukking kan komen. In de derde plaats: Kies de juiste partner. Zorg dat het een partij is waar je een goede klik mee hebt. Ondernemen moet leuk zijn.”

En tot slot: “Communiceer goed met je medewerkers. Je moet je mensen heel goed meenemen. Realiseer je dat zij een informatieachterstand hebben, en dat jij hen kunt helpen die achterstand in te lopen.”  [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Heeft u een idee voor een interview, een tip voor een thema of een innovatie die aandacht verdient? Mail dan naar de redactie van Accountantweek.nl
Gerelateerde artikelen