PwC ziet rol interne audit veranderen

Interne audit verbreedt rol van traditionale assurance-provider naar die van eerder proactieve ‘trusted’ adviseur, stelt PwC vast.
PwC’s 2015 State of the Internal Audit Profession constateert dat slechts 11 procent  van de door hen ondervraagde chief audit executives vindt dat de interne-auditfunctie als zodanig momenteel veel toegevoegde waarde biedt. Zes op de tien CAE’s en bijna de helft van de overige stakeholders verwacht dan ook voor de komende jaren de nodige veranderingen in rol en plaats van de interne audit.
 
Bijna 70% van de organisaties waar de deelnemers aan het onderzoek werkzaam zijn heeft de afgelopen jaren een transformatie ondergaan in reactie op de veranderende markten. Dergelijke veranderingen hebben een ander soort interne audit nodig, die eerder vóór loopt dan terugkijkt.
 
De interne audit zou meer proactief een perspectief moeten schetsen van het risicolandschap dat de nabije en verdere toekomst biedt, om relevant te blijven en een volwassen rol te spelen in de verdere groei en bloei van de organisatie.
 
Wat niet wezenlijk verandert, intussen, is de politieke druk op de interne audit om welgevallige rapporten te produceren. Dat blijkt ( zie elders op Accountantweek)  uit een ander recent onderzoek, The politics of Internal Auditing door de Research Foundation van het Institute of Internal Auditors.
Gerelateerde artikelen