PwC wil versoepeling regels tegen belangenverstrengeling

Het accountantskantoor worstelt met het aantrekken van onafhankelijke bestuurders.

PwC oefent wereldwijd druk uit op toezichthouders op de accountancy om de strikte regels tegen belangenconflicten te versoepelen. Zachtere regelgeving op dit gebied moet het gemakkelijker maken voor het accountantskantoor om onafhankelijke bestuurder aan te trekken. 

Dit meldt de Financial Times. PwC heeft haar pleidooi voor versoepeling van de regels eind november telefonisch besproken met audittoezichthouders van over de hele wereld. De telefonische sessie was gecoördineerd door het International Forum of Independent Audit Regulators (IFIAR).

PwC is de lobby gestart na zuivering van de Australische landenfirma, nadat die getroffen werd door een fiscaal schandaal. Diverse bestuurders werden daar uit PwC gezet en de belofte luidde om daar een onafhankelijke bestuursvoorzitter aan te stellen. Daarnaast is PwC Australië ook op zoek naar twee andere bestuurders van buiten de organisatie.

Maar PwC ervaart dat het nauwelijks mogelijk is om een nieuwe bestuursvoorzitter aan te trekken die geen banden onderhoudt met controleklanten. Potentiële kandidaten hebben geen zin om hun werk zodanig af te bouwen dat ze voldoen aan de onafhankelijkheidsregels vanuit de accountancy.

Niet alle waakhonden eisen volstrekte onafhankelijkheid van bestuurders van accountantskantoren, maar degenen die dat wel doen stellen hoge eisen aan de onafhankelijkheid. Die komen erop neer dat er geen enkele relatie mag zijn met controleklanten van het accountantskantoor.

De laatste jaren moedigt PwC de landenfirma’s aan om vaker onafhankelijke bestuurders te benoemen die van buiten de eigen organisatie komen. PwC Global heeft twee van de twintig zetels zijn gereserveerd voor externe bestuurders, hoewel slechts één van de twee zetels momenteel bezet is.

Ondanks de lobby bij de IFIAR zal PwC met elke waakhond apart moeten onderhandelen over versoepeling van de regels tegen belangenverstrengeling, schrijft de Financial Times.

 

 

Gerelateerde artikelen