PwC schikt voor $55 miljoen met Madoff investeerders

PricewaterhouseCoopers is bereid om $55 miljoen schadevergoeding te betalen aan boze investeerders in Madoffs pyramidespel, die het kantoor wilden aanklagen vanwege onachtzaamheid bij het auditen van de boeken van de Fairfield Greenwich Group.

Fairfield Greenwich was een van de grotere aanbieders van zogenaamde "feeder funds"  die geld verschaften aan de beroemde oplichter. De gedupeerde investeerders verklaarden zich voor de rechtbank gisteren akkoord met het aanbod. Volgens berekeningen legden investeerders in FG ruim 7 miljard dollar in, gelden die doorgesluisd werden naar Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, het epicenter van Madoff’s Ponzi scheme. 

Volgens de groep investeerders heeft PwC zich verwijtbaar schuldig gemaakt aan onzorgvuldigheid en onachtzaamheid bij het controleren van de boeken van Fairfield Sentry, Fairfield Sigma, Fairfield Lambda en Greenwich Sentry, fondsen van de Fairfield Greenwich Group, tussen 2002 en 2007. Eerder al schikte de groep met hedge fund administrator Citco Group ($125 miljoen) en Fairfield Greenwich zelf ($80,3 miljoen).

De advocaten van de groep verdienen 30% ofwel $16,5 miljoen aan deze zaak, plus $2,5 miljoen aan onkostenvergoedingen.  

PwC heeft vooralsnog geen commentaar op de berichten.

Aandeelhouders van JPMorgan Chase & Co  zijn er gisteren overigens ook in hoger beroep niet in geslaagd, een zaak te beginnen tegen Chief Executive Jamie Dimon en andere directieleden – die deze aandeelhouders eveneens beschuldigen van onachtzaamheid en het niet op tijd opmerken van allerlei signalen dat Madoff de boel oplichtte. Volgens de investeerders kneep de (directie van de) bank twintig jaar lang een oogje toe, terwijl hun grote klant Madoff de investeerders uitkleedde. 

 

reuters.com

Gerelateerde artikelen