PwC schikt voor 25 miljoen in zaak Econcern

PwC heeft eind december 2015 aan de boedel van het failliete Econcern een bedrag van 25 miljoen betaald. Dit melden de curatoren in het vandaag gepubliceerde 16e faillissementsverslag van Econcern. In het kader van deze schikking zijn partijen overeengekomen dat het hoger beroep in de tuchtprocedure bij het CBb door zowel PwC als curatoren wordt ingetrokken.

De curatoren zien ook af van verdere procedures tegen PwC.

In 2014 werden twee accountants van PwC die de jaarrekening van 2007 van Econcern goedkeurden, voor de duur van een maand geschorst. Ze hadden de cijfers onvoldoende gecontroleerd, zo oordeelde de tuchtrechter. De klacht was aangezwengeld door de curatoren van het bedrijf, dat in 2009 failliet ging. Volgens de jaarrekening van 2007 boekte het bedrijf toen een nettowinst van 85,8 miljoen euro. Ruim 78 miljoen euro hiervan betrof een aandelenruil. De aandelen waren volgens de curatoren destijds slechts 5 miljoen euro waard.

De Accountantskamer achtte het grootste deel van de klachten gegrond. De accountants hadden onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of die waardering wel klopte. De rapporten die de accountants aandroegen als controlemateriaal, bleken of niet definitief of slechts informatie te bevatten afkomstig van Econcern zelf. Bovendien bleek die informatie zelfs deels tegenstrijdig en inconsistent.

PwC ging tegen de uitspraak van de Accountantskamer  in beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Dat hoger beroep is nu door de getroffen schikking van de baan.

 

Gerelateerde artikelen