PwC: geesten zijn rijp voor betere rapportage en controle door en bij overheden

PwC onderzocht de situatie in 120 landen en concludeert dat steeds meer landen stappen ondernemen om hun boekhouding te verbeteren, de transparantie te verhogen en slimmer om te gaan met de publieke middelen.
Steeds vaker erkennen overheden dat de traditionele accounting-stelsels zoals die in en door de publieke sector gebruikt worden niet meer passen bij de 21ste eeuw.
 
Volgens Jean-Louis Rouvet, PwC Global Public Finance & Accounting leader,  is het “belangrijk dat overheden – die immers verantwoordelijk zijn voor accounting-regelgeving in de private sector! – zelf het goede voorbeeld geven en de kwaliteit van hun eigen boekhouding verbeteren. Die kwaliteit is gemiddeld gesproken niet al te best, maar in elk geval zien we de wens om tot verbetering te komen.”
 
Een boekhouding op transactiebasis volgens het periodetoerekeningsbeginsel leidt tot een helderder beeld van de activa en verplichtingen van die overheid, biedt meer inzicht in de financiële prestaties en cash flows en geeft een beter beeld van de impact van politieke beslissingen op de langere termijn. 
Zeven van elke tien overheden verklaart binnen 5 jaar over te willen gaan op ‘accrual accounting’, waarbij in de meeste gevallen IPSAS (International Public Sector Accounting Standards) als referentiekader genoemd wordt. Het beoogde doel is meestal ‘verduurzaming van de publieke financiën”. Daarnaast eist de moderne tijd vanzelfsprekend ook van overheden steeds meer transparantie en accountability. 
 
De EU streeft naar de adoptie van ‘harmonised accrual accounting standards’ voor alle lidstaten.  Maar vooral in Afrika en Zuid-Amerika zal een en ander moeten veranderen. 
Het rapport ‘Towards a new era in government accounting and reporting’ (2nd edition)  is hier te downloaden.
Gerelateerde artikelen