PwC: Deelopleidingen komen ook in aanmerking voor afdrachtvermindering onderwijs

Volgens Advocaat-Generaal Niessen is niet vereist dat de volledige beroepsopleiding wordt gevolgd voor de toepassing van de afdrachtvermindering onderwijs. De A-G komt tot deze conclusie in een door PwC hierover gevoerde procedure.

Dit oordeel betekent dat de afdrachtvermindering ook mocht worden toegepast voor werknemers die slechts een deelkwalificatie van een beroepsopleiding volgden.

De conclusie van de A-G is volgens PwC in lijn met een eerdere uitspraak van het Gerechtshof Arnhem Leeuwarden. Volgens de A-G is overigens wel vereist dat de werknemer alle onderdelen van de beroepspraktijkvorming volgde om te kwalificeren voor de afdrachtvermindering.

De A-G oordeelt daarnaast dat een aantal formele gebreken (onder andere met betrekking tot de schriftelijke vastlegging van de praktijkovereenkomst en de tijdige ondertekening van de praktijkovereenkomst door verschillende partijen) niet leiden tot weigering van de toepassing van de afdrachtvermindering onderwijs. Ten slotte geeft de A-G een oordeel over de vraag op welk tijdstip het recht op afdrachtvermindering eindigt. Volgens de A-G is dit wanneer de deelnemer overeenkomstig het spraakgebruik is geslaagd, wat eerder kan zijn dan het moment waarop de deelkwalificatie wordt uitgereikt. Voor de vaststelling van het juiste tijdstip, verwijst de A-G terug naar het Gerechtshof.

• ECLI:NL:PHR:2015:2196

(PwC)

Gerelateerde artikelen