PwC constateert geen tekortkomingen in boekhoudpraktijken Noble

In een maandag gepubliceerd rapport concludeert PwC dat er geen tekortkomingen zijn geconstateerd in de boekhoudpraktijken van Noble Group Ltd, de grootste grondstoffenhandelaar van Azië. Noble had PwC ingehuurd om een assurance review te doen naar de manier waarop de onderneming een deel van haar activa waardeert.

Noble deed dit na kritiek op haar boekhoudpraktijken. In februari van dit jaar beschuldigde Iceberg Research Noble ervan de activa voor miljarden dollars te hebben opgeblazen. Gevolg hiervan was dat de aan de beurs van Singapore genoteerde onderneming 50 procent van haar marktwaarde in rook zag opgaan. Noble heeft de beschuldigingen van Iceberg als nonsens afgedaan, maar om beleggers gerust te stellen komt het met meer informatie over haar fair value accounting van activa. Ook worden er juridische stappen gezet tegen een voormalig werknemer die in 2013 werd ontslagen en die nu banden zou hebben met Iceberg.

In de nieuwe audit, die los van de controle van de reguliere accountant EY is uitgevoerd, hield PwC Noble’s mark-to-market accounting modellen en het governance framework tegen het licht.

Het onderzoek van PwC heeft geen tekortkomingen in Noble’s accountantingpraktijken aan het licht gebracht. Wel doet PwC de aanbeveling dat Noble de rol van compliace of internal audit versterkt om zo de wijze waarop het zijn commoditycontracten waardeert te verbeteren. Noble liet meteen weten dat de raad van bestuur de aanbevelingen direct zal implementeren. Richard Elman, de oprichter en voorzitter van Noble: ‘I am delighted that we have received a strong validation of our processes and controls and shareholders can now be assured, as we have always known, that our balance sheet fairly reflects the value of our long term contracts.’

Gerelateerde artikelen