PwC beschuldigd van conflicterende belangen rond ontwikkelingshulp

PwC adviseert het Britse Ministerie van ontwikkelingssamenwerking. Kan niet, zegt schaduwminister, gezien rol PwC in mondiale belastingontwijking.
Diane Abbott, Labours shadow international development secretary, is woedend omdat PwC de opdracht gekregen heeft  van het Department for International Development (DfID) om te helpen een Investment Facility for Utilising UK Specialist Expertise op te zetten. Volgens de Britse regering is dit initiatief bedoeld om te faciliteren en bevorderen dat “ministeries in Groot Brittannië hun specialistische kennis en expertise delen met collega-ministeries in ontwikkelingslanden, zodat daar optimale omstandigheden voor economische groei kunnen ontstaan”. 
 
Volgens Abbott is het wel erg cynisch van Cameron c.s. dat ze daarvoor PwC uitnodigen, met de reputatie die dit Big Four kantoor geniet op het gebied van internationale tax planning. 
 
Was het niet PwC dat destijds Juncker als minister van Financiën in Luxemburg hielp bij het sluiten van de ‘sweet deals’ die later resulteerden in Luxleaks? En is het niet PwC dat jaarlijks een rangorde publiceert van 189 landen op basis van hun aantrekkelijkheid vanuit fiscaal perspectief? Een rapport dat juist veel ontwikkelingslanden dwingt om mee te doen in een race-yo-the-bottom qua corporate belastingen? 
 
“PwC verdient geld met het helpen van multinationals om lokaal belastingen te ontduiken. Het is ontmaskerd als architect van speciale overeenkomsten die de grootste bedrijven helpen om helemaal geen belasting te betalen. En die moet dan ons ministerie helpen om ‘optimale condities’ te creëren voor ontwikkelingslanden, zodat ze bijvoorbeeld méér belasting kunnen innen?“
 
Volgens DFID is de rol van PwC beperkt tot het assisteren van Britse ministeries, en wordt het kantoor niet betrokken bij individuele programma’s voor specifieke ontwikkelingslanden. PwC onthoudt zich van commentaar.
 
Het VK is niet de enige die deze nieuwe manier van ontwikkelingssamenwerking beproeven wil: zo gaat Noorwegen Tanzania helpen bij de belastinginning!  
Gerelateerde artikelen