PwC analyseert uitgebreide controleverklaring bij onderwijsinstellingen

PwC heeft in de bochure ‘Voor het eerst de uitgebreide controleverklaring bij onderwijsinstellingen’ de aard van de kernpunten, de verschillen in materialiteit en overige opvallende zaken in kaart gebracht.

Accountants hebben bij de jaarrekeningen 2014 van de onderwijsinstellingen met meer dan € 100 miljoen OCW-rijksbijdragen een uitgebreide controleverklaring afgegeven. Hiermee lopen de accountants van deze instellingen samen met de accountants van organisaties van openbaar belang voorop in de ontwikkeling naar meer transparantie over de accountantscontrole aan de stakeholders. Door een uitgebreide controleverklaring krijgen stakeholders van de organisatie inzicht in de diepgang en reikwijdte van de uitgevoerde accountantscontrole en kunnen zij vergelijkingen maken tussen de controles bij de diverse organisaties en tussen de verschillende accountantsorganisaties.

Er zijn 48 onderwijsinstellingen met meer dan € 100 miljoen OCW-rijksbijdragen. Van deze instellingen had tijdens het uitvoeren van dit onderzoek in september 2015 slechts 75% de jaarrekening inclusief de uitgebreide controleverklaring op haar website staan. Het doel van het ministerie om alle stakeholders meer inzicht te verschaffen in de uitgevoerde controle, wordt hierdoor niet geheel bereikt. Door verdere uitvraag heeft PwC uiteindelijk 45 jaarrekeningen inclusief de uitgebreide controleverklaringen kunnen inzien en analyseren.

In de 45 controleverklaringen zijn in totaal 119 kernpunten beschreven. Gemiddeld betekent dit dat de accountant 2 tot 3 kernpunten onderkent en beschrijft in zijn verklaring. De meeste kernpunten worden beschreven bij de controles van de universiteiten, gemiddeld 3,4 per verklaring. Bij de regionale opleidingscentra en in het voortgezet onderwijs worden gemiddeld 2,8 respectievelijk 2,7 kernpunten onderkend. In het hoger beroepsonderwijs en het primair onderwijs worden de minste kernpunten benoemd, gemiddeld 1,9 respectievelijk 1,5.

Waardering van de vaste activa is het meest voorkomende kernpunt in de onderwijssector, gevolgd door waardering voorzieningen, Europese aanbestedingen,  vooruitontvangen subsidies en derivaten.

• Voor het eerst de uitgebreide controleverklaring bij onderwijsinstellingen

Gerelateerde artikelen