Bedrijven die hun businessmodel vernieuwen zien groei van de productiviteit. De groei bedraagt anderhalf tot 8,5 procent groei ten opzichte van bedrijven die hun businessmodel handhaven. Dat blijkt uit onderzoek van PwC in data van zo’n 18.000 bedrijven. De data komen van over de hele wereld van uit alle sectoren. Ze hebben betrekking op het tijdsvak 2009-2023.
- Businessmodel-vernieuwing leidt tot 8,5% productiviteitsgroei
- Onderwijs belangrijkste factor voor arbeidsproductiviteit
- Overheidsproductiviteit daalt 9% in zes jaar tijd
Bedrijven die hun businessmodel vernieuwen zien een productiviteitsgroei van 1,5% tot 8,5% ten opzichte van bedrijven die hun model handhaven, blijkt uit PwC-onderzoek. Dit biedt significante financiële kansen voor bedrijven en hun financieel managers. De analyse van data van 18.000 bedrijven wereldwijd over de periode 2009-2023 toont aan dat de productiviteitsgroei sinds 2019 nog sterker is toegenomen, gedreven door technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, veranderende consumentenvoorkeuren en nieuwe regelgeving. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.
Innovatie als sleutel tot succes
Bedrijven die hun businessmodel vernieuwen, blijken beter in staat om de uitdagingen van de moderne economie het hoofd te bieden. Deze innovatieve aanpak leidt niet alleen tot een hogere productiviteit, maar ook tot een betere marktpositie en financiële prestaties. Financieel managers spelen een cruciale rol bij het identificeren van kansen voor businessmodel-innovatie en het berekenen van de potentiële rendementen.
Druk op bedrijven neemt toe
De toenemende druk op bedrijven om te innoveren komt voort uit verschillende factoren. Technologische ontwikkelingen, zoals artificiële intelligentie en automatisering, vereisen aanpassingen in bedrijfsprocessen. Klimaatverandering dwingt bedrijven tot duurzamere praktijken, terwijl veranderende consumentenvoorkeuren vragen om nieuwe producten en diensten. Daarnaast zorgt nieuwe regelgeving voor extra uitdagingen die bedrijven moeten adresseren in hun bedrijfsmodellen.[Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.
Sectoren verschillen in innovatietempo
Het onderzoek van PwC laat zien dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen sectoren wat betreft het tempo van businessmodel-innovatie. Technologiebedrijven en financiële dienstverleners lopen vaak voorop, terwijl meer traditionele industrieën zoals de maakindustrie en de energiesector soms achterblijven. Dit biedt kansen voor bedrijven in deze sectoren om hun productiviteit te verhogen door lessen te trekken uit de koplopers.
Rol van digitalisering in productiviteitsgroei
Digitalisering speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de productiviteit. Bedrijven die investeren in digitale technologieën en hun processen optimaliseren, zien vaak een aanzienlijke stijging in efficiëntie. Dit vertaalt zich niet alleen in kostenbesparingen, maar ook in verbeterde klantervaringen en nieuwe inkomstenstromen.
Belang van medewerkersbetrokkenheid
Naast technologische innovatie blijkt ook medewerkersbetrokkenheid een cruciale factor voor productiviteitsgroei. Bedrijven die investeren in coaching, ontwikkeling en autonomie van medewerkers zien een positieve correlatie met productiviteit. Het structureel coachen van medewerkers, het aanbieden van opleidingen en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling dragen bij aan een productievere organisatie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]
Bent u op zoek naar een goede (register)accountant? Heeft een vacature voor een business controller? Is er ruimte voor aan financieel adviseur in uw onderneming? Is er behoefte in uw organisatie aan een financieel manager, een financial risk manager of een andere high potential op het gebied van finance? Begin uw zoektocht naar personeel dan zo vroeg mogelijk op dé vacaturewebite finance.nl
Managementpraktijken als drijfveer
De kwaliteit van managementpraktijken blijkt een belangrijke aanjager van productiviteit op bedrijfsniveau. Het monitoren van bedrijfsprestaties, het stellen van duidelijke doelen en het implementeren van effectieve personeelsstrategieën hebben een positieve invloed op de managementkwaliteit en daarmee op de productiviteit en bedrijfsprestaties.
Onderwijs als sleutelfactor voor productiviteitsgroei
Recent onderzoek van PwC wijst uit dat onderwijs de belangrijkste factor is achter de groei van arbeidsproductiviteit. Landen die meer investeren in onderwijs en betere prestaties laten zien op internationale tests, ervaren een hogere productiviteitsgroei. Dit onderstreept het belang van voortdurende scholing en ontwikkeling van werknemers voor bedrijven die hun productiviteit willen verhogen.
Uitdagingen voor de overheid
Terwijl het bedrijfsleven worstelt met productiviteitsgroei, staat de overheid voor nog grotere uitdagingen. Uit onderzoek blijkt dat de productiviteit bij overheidsorganisaties in zes jaar tijd met 9% is gedaald. Dit leidt niet alleen tot onafgemaakt werk, maar zet ook extra druk op de schaarse arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen lessen trekken uit deze situatie door te focussen op kennisborging, IT-modernisering en het creëren van synergie tussen taken.
Internationale concurrentiepositie
De relatief lage productiviteitsgroei in Nederland ten opzichte van andere EU-landen vormt een uitdaging voor de internationale concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Met een groei van 5,3% tussen 2012 en 2022, vergeleken met het EU-gemiddelde van 9,6%, is er ruimte voor verbetering. Bedrijven die erin slagen hun productiviteit te verhogen, kunnen een voorsprong nemen op hun internationale concurrenten.
Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).