Puinhoop FTX nog groter dan bij Enron
De bedrijfsvoering bij het failliete cryptobedrijf FTX in de VS is rampzalig, volgens de nieuwe bestuursvoorzitter John Ray. De administratie noemt hij totaal onbetrouwbaar. Een interne accountantsdienst ontbreekt. De communicatie tussen de vroegere topman en oprichter Bankman-Fried en zijn topmanagers verliep via apps, die automatisch werden verwijderd na een korte periode.
Het bedrijf komt miljarden dollars tekort. Minstens 1 miljard dollar van klanten is spoorloos. Of zij ooit nog iets daarvan terugzien is twijfelachtig. De NOS maakt hier melding van, gebaseerd op bronnen uit de VS.
John Ray, de als curator aan het roer is gaan zitten bij FTX, noemt de chaos bij het bedrijf erger dan die bij het roemruchte energiebedrijf Enron. Dit legendarische bedrijf is een negatief boegbeeld van een sliert aan boekhoudschandalen die het Amerikaanse bedrijfsleven geselden eind vorige eeuw. Het accountantskantoor Arthur Andersen ging erdoor failliet. Ray was de curator die destijds de brokstukken van Enron moest opruimen.
FTX bestaat uit tientallen bedrijven, die te verdelen zijn in vier groepen. Van elk daarvan deugt de boekhouding niet. De NOS meldt dat er tot nu toe 740 miljoen dollar in cryptovaluta is gevonden die toebehoort aan een van de vier onderdelen.
Veel bedrijven binnen de FTX Groep hadden niet de juiste bestuursstructuur die nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering, vervolgt de NOS. De curstor is er nog niet in geslaagd om te achterhalen wie voor het bedrijf werkt en tegen welke arbeidsvoorwaarden.
Topmensen van FTX waren onkundig van deze problemen. Zij zijn persoonlijk de dupe, omdat ze geld in het bedrijf hebben geïnvesteerd dat ze waarschijnlijk niet meer terugkrijgen.