Public Accounts Committee van het Lagerhuis wakkert debat over gedragscode voor fiscalisten weer aan

Fiscalisten liggen opnieuw onder vuur in het VK, nadat de PAC Hare Majesteits Revenue and Customs opriep om snel een nieuwe gedragscode voor alle (erkende) belastingadviseurs op te stellen.
Hoewel een aantal fiscalisten een nieuwe gedragscode onzinnig vindt, zijn andere experts van mening dat een ‘kitemark’ (een goedkeuringsstempel van de British Standards Institution in de vorm van een vliegertje) of een formeel ‘handvest’ voor belastingadviseurs geen slecht idee zou zijn.  
 
Vandaag ondervraagt het Lagerhuis de CEO van HSBC Douglas Flint en enkele van zijn officials over de onbeschaamde manier waarop de bank belastingontduiking faciliteerde. Flint maakt nogmaals excuses en stelt dat het duidelijk was dat er iets moest veranderen, “gezien de verwachtingen die de maatschappij heeft aangaande de verantwoordelijkheid en rol van bankiers”.
 
In het Britse parlement gaan stemmen op om de adviseurs van belastingboeven net zo streng te straffen als de ontwijkers zelf. 
Ondermeer beroepsorganisatie ACCA is het daar niet mee eens. Chas Roy-Chowdhury, hoofd fiscale zaken van ACCA, zegt dat verdere regulering van belastingadvies niet nodig is, omdat “geen enkel mainstream accountantskantoor momenteel nog cliënten helpt belastingen te ontduiken.”  Bovendien is het maar de vraag of de Britse Belastingdienst de meest geschikte partij is om een gedragscode voor belastingadviseurs op te stellen. Dat zou ertoe kunnen leiden dat ‘de slager zijn eigen vlees keurt’.
Meer overwegingen via www.accountancyage.com/
Gerelateerde artikelen