Protocol Accountantsonderzoek 2016 CAK in Staatscourant
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben in het Model Jaarverslaggeving 2016 CAK voorschriften opgenomen voor de inrichting van de verantwoordingsdocumenten 2016 van het CAK. Het model bevat modellen waarmee het CAK zijn verantwoordingsdocumenten moet inrichten. De regels voor het accountantsonderzoek en voor de inhoud en inrichting van het accountantsverslag hebben VWS en de NZa vastgelegd in dit Protocol Accountantsonderzoek 2016 CAK. Dit Protocol Accountantsonderzoek 2016 CAK geeft richtlijnen voor het door de externe accountant uit te voeren onderzoek naar de:
- Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg);
- Jeugdwet (ouderbijdragen);
- afgifte van Schengen- en Engelstalige verklaringen;
- beheerskosten van het CAK;
- Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ);
- Wet langdurige zorg (Wlz);
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo);
- Compensatieregeling Eigen Risico (CER) (als onderdeel van de Zvw).
Het doel van dit protocol is niet om de aanpak van het onderzoek voor te schrijven, maar om de kaders te geven waarbinnen het onderzoek moet plaatsvinden. De externe accountant geeft de uitkomst van zijn onderzoek weer in:
- een controleverklaring bij de jaarrekening over de getrouwheid van de jaarrekening en de rechtmatigheidsverantwoording over de beheerskosten;
- een controleverklaring bij de bestuurlijke verantwoording over de rechtmatigheid van de in de bestuurlijke verantwoording opgenomen geldstromen in de matrices en de juistheid en volledigheid van het overzicht van de activa en passiva van de wettelijke taken van het CAK en de hierbij horende verloopoverzichten en toelichtingen;
- een samenvattende rapportage (een accountantsrapport en een rapport van feitelijke bevindingen).
Het CAK moet de verantwoordingsdocumenten vergezeld van de accountantsproducten vóór 15 maart van het jaar volgende op het verslagjaar toezenden aan VWS en de NZa.