Private Equity bedrijven brengen voor $20 miljard geheime kosten in rekening

PE-bedrijvendokters zadelen hun patiënten niet alleen op met schulden – ze laten zich stiekem ook nog enorme fees betalen.
Nieuw onderzoek van Ludovic Phalippou, associate professor aan de Saïd Business School in Oxford, blaast nieuw vuur in de discussie over de intransparantie van de ‘private equity’ corporate raiders.
 
Uit het onderzoek (in te zien via bijvoorbeeld www.nakedcapitalism.com)  blijkt dat de zogenaamde portfolio company fees,  die aan 600 door PE-investeerders overgenomen bedrijven in rekening werden gebracht tussen 1981 en 2013,  ruim $20 miljard bedroegen.
 
Die 20 miljard ging dus ten koste van de waarde van de bedrijven die overgenomen en/of naar de beurs gebracht werden. Investeerders in de PE-fondsen weten vaak wel van het bestaan van dergelijke monitoring en transaction fees, maar niet van de exacte hoogte van de ingehouden bedragen – dat staat niet in de prospectus.
“Deze fees worden expliciet geheim gehouden,” zegt Phalippou, in de Wall Street Journal. “Investeerders in die fondsen hebben geen idee hoeveel geld zo meteen al aan hun rendement onttrokken wordt.” 
 
Gerelateerde artikelen