Prijs van benzine en diesel gaat de komende tijd omhoog

Olieproducerende landen knijpen de olievoorziening af.

Tanken wordt de komende tijd waarschijnlijk duurder. Het besluit van oliekartel OPEC+ om de productie van olie langer te beperken kan de prijs doen oplopen. Dat voorspelt Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers. 

De adviesprijs van een liter Euro95 ligt op dit moment rond de 2,17 euro en van een liter diesel rond de 1,97 euro. “Hoeveel hoger het wordt is eigenlijk niet te zeggen, maar het tijdperk van goedkope ruwe olie en benzine is voorbij."

Zondag besloot de OPEC samen met bondgenoten zoals Rusland om de huidige productieverlaging van ruwe vaten olie te verlengen tot en met het einde van juni. Het gaat om een verlaging van zo'n twee miljoen vaten per dag, waarvan OPEC-lid Saudi-Arabië de helft voor zijn rekening neemt. De bedoeling is dat de geldstromen uit olie-export op peil blijven voor de zogenoemde OPEC+-landen.

Naast het besluit van OPEC+ kwam ook China deze week met olienieuws. Bij het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP) kondigde premier Li Qiang aan dat China de exploratie en productie van olie en gas verder op gaat voeren. Daarbij had hij wel een kanttekening. "Het zal niet makkelijk worden voor ons om die doelen te realiseren." (ANP)

Gerelateerde artikelen