4 plussen en 4 minnen van de miljoenennota

Raymond Barkman (Nextens): 'Miljoenennota 2021 is een aangename verrassing met losse eindjes'

"Aangenaam verrast." Dat was Raymond Barkman toen hij de jongste Miljoenennota onder ogen kreeg. "Al zie ik wel nog wat losse eindjes", zegt Berkman, fiscaal econoom en binnen uitgeverij Reed Business werkzaam als fiscaal content manager voor Nextens, leverancier van fiscale aangiftesoftware en fiscale kennisoplossingen.  De plussen en minnen voor ondernemers op een rij.

Barkman, in een vorig leven belastingadviseur en oud-hoofdredacteur van de uitgave Belastingnieuws van accountants- en adviesorganisatie PwC, let in zijn huidige functie nadrukkelijk op de gevolgen van allerlei maatregelen voor het midden- en kleinbedrijf.En de gevolgen van alle plannen uit de Miljoenennota 2021 zijn – even aangenomen dat ze inderdaad allemaal worden doorgevoerd – overwegend gunstig, constateert hij. 

Vandaar ook dat hij 'aangenaam verrast' was toen hij alle voorgenomen maatregelen op Prinsjesdag onder ogen kreeg: "Omdat het kabinet durft te investeren in ondernemerschap. Daarmee zet het de lijn voort van alle maatregelen die het heeft genomen sinds de uitbraak van het coronacrisis. Een heel andere benadering dan toen de financiële crisis na 2008 uitbrak, toen sterk werd ingezet op bezuinigen."

Barkman kan zich in grote lijnen dus goed vinden in de steunbetuigingen van de ondernemersverenigingen MKB-Nederland, ZZP Nederland en VNO-NCW, die het kabinet 'genereus' noemen, 'verstandig' en 'evenwichtig'. Enkele minpunten zijn er wel, zegt hij, een paar 'losse eindjes'. 

De plussen en minnen vanuit ondernemerspersectief bekeken op een rij:

PLUS

1. Lagere VPB voor meer MKB'ers
Verlaging van het lage tarief in de vennootschapsbelasting van 16,5% naar 15%, zoals eerder aangekondigd. Behalve dat het tarief wordt verlaagd, gaan ook meer MKB-bedrijven in de komende jaren dit lagere tarief betalen. Vanaf 2021 geldt het lage tarief voor winsten tot € 245.000 in plaats van € 200.000. In 2022 zal deze grens verder verhoogd worden naar € 395.000. Met andere woorden: uiteindelijk zullen ook winsten tot bijna 400.000 euro onder het lagere tarief vallen.

2. Onbeperkt voorwaarts verliezen verrekenen in de VPB
Momenteel mag een belastingplichtige voor de vennootschapsbelasting verliezen één jaar achteruit verrekenen en zes jaar voorwaarts. In de bijlage van de Miljoenennota staat nu dat het kabinet de voorwaartse verliesverrekening in de VPB onbeperkt wil maken. Aan deze onbeperkte verliesverrekening zijn wel grenzen verbonden. De verliezen zijn maar tot een bedrag van € 1 miljoen helemaal te verrekenen. Boven die € 1 miljoen zijn de verliezen slechts tot 50% verrekenbaar. 

3. Nieuwe baangerelateerde investeringskorting (BIK)
De eerder aangekondigde verlaging van het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gaat niet door, waardoor dit tarief op 25% blijft. Dit is misschien een minpunt. "Al zullen vooral grote bedrijven hierdoor worden getroffen. Voor hen is dit een tegenvaller", zegt Barkman. Aan de andere kant: de financiële ruimte die hierdoor ontstaat wil het kabinet onder meer gebruiken bedrijven stimuleren om investeringen te doen. Daartoe komt vanaf 2021 een nieuwe investeringskorting: de baangerelateerde investeringskorting of BIK. Als bedrijven een investering doen, zoals de aankoop van een nieuwe machine, krijgen ze een korting die ze kunnen verrekenen via de loonheffing. Bedrijven die investeren lopen daardoor minder risico dat ze dit geld kwijtraken én ze worden gestimuleerd om mensen in dienst te nemen.

4. Verlaging van de IB
Ondernemers voor de inkomstenbelasting en werknemers krijgen ook enige lastenverlichting. In 2021 daalt het basistarief in de inkomstenbelasting van 37,35% naar 37,10%. Het kabinet verlaagt dit tarief tussen 2022 en 2024 verder, tot uiteindelijk 37,03%.

MIN

1. Inkomen uit aanmerkelijk belang zwaarder belast
MKB Nederland heeft moeite met 'de fiscale maatregelen tegen familiebedrijven rondom box 2'. Een eerste fiscale maatregel betreft de verhoging van de belasting over het inkomen uit aanmerkelijk belang, in box 2. In 2020 geldt in box 2 een belastingtarief van 26,25% en in 2021 26,9%. In 2019 gold nog nog 25% over het inkomen uit aanmerkelijk belang.

2. Tarief en excessief lenen bij eigen vennootschap
Nog een 'fiscale maatregel tegen familiebedrijven' die MKB-Nederland een doorn in het oog is: om excessief lenen bij de eigen vennootschap door aanmerkelijkbelanghouders tegen te gaan is in juni 2020 een wetsvoorstel ingediend om schulden boven € 500.000 te belasten als fictief voordeel in box 2.

3. Versnelde afbouw van de zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek wordt verder verlaagd. Het kabinet compenseert dit, zodat de meeste zelfstandigen er volgend jaar nog steeds op vooruit gaan (arbeidskorting en wijziging inkomstenbelasting). Het kabinet bouwt de zelfstandigenaftrek sneller en sterker af, bovenop de stappen die vorig jaar al zijn ingezet. Vanaf volgend jaar wordt de aftrek jaarlijks verlaagd; totdat deze in 2036 uitkomt op € 3.240. Eerder was het plan om de aftrek niet verder te laten zakken dan € 5.000.

4. Coronareserve: niet voor de IB-ondernemer
De kleine zelfstandige heeft ook het nakijken waar het gaat om het vormen van een coronareserve. Een BV of NV die in 2019 winst heeft gemaakt, maar in 2020 een coronagerelateerd verlies verwacht, mag bij de winstbepaling over 2019 een coronareserve vormen. De belastingbetaling over de winst wordt dan uitgesteld en de coronareserve kan straks met het verlies over 2020 verrekend. "Iets dergelijks is er niet voor de IB-ondernemers." 

Ten onrechte, vindt Barkman. In zijn ogen is dit het belangrijkste 'losse eindje' uit de Miljoenennota 2021. Zeker aangezien de komende maanden de financiële steun voor ondernemers die zijn getroffen door de coronacrisis zullen worden teruggeschroefd.

Zie ook: Nextens.nl

Gerelateerde artikelen