Plasterk wil betere WNT-controle door accountants

De kwaliteit van de accountantscontrole op de WNT-verantwoording kan beter, zo is gebleken uit een verkennend onderzoek door de Auditdienst Rijk (ADR). Minister Ronald Plasterk van BZK wil dat de NBA zorgt voor verbeteracties.

Dit zegt de minister in een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van de normering van topinkomens in de (semi)publieke sector. Volgens Plasterk is de afgelopen jaren een stelsel van toezicht op de naleving van de WNT ingericht dat in grote lijnen goed functioneert. Veel verantwoordelijkheid ligt bij de WNT-instelling zelf en bij de accountant.

In 2016 heeft de Auditdienst Rijk (ADR) in opdracht van BZK een verkennend onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de accountantscontrole op de WNT-verantwoording. Bij 19 accountantskantoren zijn in totaal 25 controledossiers onderzocht. Steeds is nagegaan in hoeverre door de controlerend accountant het Controleprotocol WNT is nageleefd.

De belangrijkste bevinding is dat enkele instellingen zich niet bewust waren dat de WNT op hen van toepassing is. Ook hun accountant heeft dit niet gesignaleerd, waardoor bij deze instellingen niet aan de WNT-verplichtingen is voldaan. Daarnaast bleek dat bij verschillende kantoren de controle op de WNT-verantwoording onvoldoende wordt vastgelegd.

Plasterk legt het eindrapport van het onderzoek voor aan het bestuur van de NBA met het verzoek om een reactie en de vraag welke verbeteracties zij gaat ondernemen. “De uitkomsten van dit onderzoek geven mij aanleiding om de ADR opdracht te geven voor een vervolgonderzoek. Ik acht het zinvol om te onderzoeken of de nu geconstateerde tekortkomingen in de WNT-controle zich ook elders in het veld voordoen. Indien mogelijk wil ik in het vervolgonderzoek betrekken welke kosten voor de WNT-controle door de accountantskantoren in rekening worden gebracht bij hun klanten,” aldus Plasterk.

Gerelateerde artikelen