Plasterk onderzoekt of conclusie accountant over afkoopsom baas Hefpunt terecht was

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat onderzoeken of de vertrekregeling van ruim negen ton voor de baas van Hefpunt voldoet aan de regels. Als dit niet het geval is, zal hij het geld of een deel daarvan terugvorderen. Hefpunt had voor de regeling de instemming van de accountant. De minister laat onderzoeken of die conclusie terecht was.

Hefpunt is een instantie die de belastingen int voor de waterschappen in Drenthe, Friesland en Groningen. De directeur was voor zijn vertrek in 2014 op non-actief gezet en kreeg daarna 905.000 euro mee van het bestuur.

In antwoord op Kamervragen laat Plasterk weten dat het bedrag bestaat uit verschillende onderdelen, die vermeld staan in de arbeidsvoorwaarden voor waterschapspersoneel. Maar hij wil weten of dit in lijn is met de Wet normering topinkomens (WNT) voor topfunctionarissen binnen de (semi-) publieke sector. Daarin staat onder meer dat er een ontslagvergoeding geldt van maximaal 75.000 euro.

Pasterk: ‘Hefpunt heeft volgens de mij nu ter beschikking staande gegevens de concept-vertrekregeling ter toetsing voorgelegd aan de accountant, die concludeerde dat de regeling verenigbaar is met de WNT. Het onderzoek dat nu gaande is zal uitwijzen of deze conclusie terecht is geweest.’

• Beantwoording Kamervragen over bericht ‘Verbazing over afkoopsom Hefpunt-directeur’

Gerelateerde artikelen