PFA: Pensioenopbouw definitief gestopt

Het bestuur van het Pensioenfonds voor de Accountancy (PFA) heeft definitief besloten om de pensioenopbouw in eigen beheer te stoppen per 1 juli 2017. Vervolgens zal PFA per een nader te bepalen datum haar deuren sluiten.

Voor deze stap is een advies van het Verantwoordingsorgaan en goedkeuring van de Raad van Toezicht verkregen over de collectieve waardeoverdrachten naar Algemeen Pensioenfonds Stap en Aegon. De Nederlandsche Bank moet vervolgens nog een formeel ‘geen verbod’ op de collectieve waardeoverdrachten geven. Dat traject loopt op dit moment. Over deze beslissingen heeft het bestuur onlangs een brief gestuurd naar alle deelnemers die bij PFA pensioen opbouwden.

Wat is er per 1 juli 2017 veranderd?

De hiervoor beschreven besluiten hebben de volgende gevolgen voor de pensioenen:
• Per 1 juli 2017 is de pensioenopbouw in de pensioenregeling van Pensioenfonds Accountancy gestopt.
• Alle risicoverzekeringen (nabestaandenpensioen, wezenpensioen en premievrijstelling bij toekomstige arbeidsongeschiktheid) zijn per die datum komen te vervallen.
• Per 1 juli 2017 zorgt de werkgever voor een nieuwe pensioenregeling.

Wat gebeurt er met Aegon Garantiepensioen?

Het pensioen dat deelnemers tot eind 2014 hebben opgebouwd in het Garantiecontract bij Aegon, blijft bij Aegon en verandert in essentie niet. Het bestaande contract gaat wel over in een zelfstandig contract met Aegon. Daarvoor moeten al deze garantiepensioenen collectief worden overgedragen naar het nieuwe contract. Voor het continueren van de winstdeling is een stichting opgericht die verantwoordelijk is voor het toezicht op de winstdeling (beslissingen over toeslagen/indexatie). Zij neemt deze taak over van het bestuur van PFA.

Wat gebeurt er met het opgebouwde pensioen bij PFA?

Ook het pensioen dat deelnemers bij PFA hebben opgebouwd van 1 januari 2015 tot en met 30 juni 2017, het zogenoemde ‘eigen beheer deel’, wordt collectief overgedragen. PFA: “Wij streven naar een collectieve waardeoverdracht naar het Algemeen Pensioenfonds Stap aan het einde van het derde kwartaal van 2017. Voor dit deel van uw pensioenopbouw wordt Stap dus de nieuwe pensioenuitvoerder. Stap gaat voor dit deel de uitkeringen verzorgen. Deelnemers en pensioengerechtigden worden bij Stap vertegenwoordigd door een belanghebbendenorgaan. Na de waardeoverdracht zal Stap u voortaan informeren over dit pensioen.”

Forse eindkorting noodzakelijk

PFA: “Voorafgaand aan deze overdracht zal uw pensioen helaas verder gekort moeten worden. Dit geldt zowel voor de opgebouwde pensioenen als voor de pensioenuitkeringen uit dit eigen beheer deel. Het komt doordat PFA bij de overdracht nog een onderdekking heeft ten opzichte van Stap. Hoeveel lager uw pensioen precies wordt, kan PFA pas bepalen vlak voor de overdracht. We weten al wel dat de korting zeer fors zal zijn, naar verwachting rond de 30%. Het definitieve percentage hangt onder andere af van de beleggingsopbrengsten en rente, ook na 1 juli 2017. Staat uw pensioen eenmaal bij Stap, dan is de kans op verdere kortingen klein en heeft u ook weer kans op pensioenverhogingen (indexatie).”

Lees ook:

(PFA)

Gerelateerde artikelen